4 chorvatské pláže označené jako nejlepší v Evropě





Pláž Pasjača (Foto: BookRetreats/Supplied)

Chorvatsko se připravuje na svou dosud největší letní prázdninovou sezónu, Zpráva BookRetreats léto 2024 oficiálně hodnocené nejlepší pláže na celém kontinentu pro cestovatele, kteří hledají slunce, čisté moře a bezpečné pobřeží.

Komplexní studie analyzovala více než 200 pláží v 16 evropských zemích a seřadila je podle klíčových faktorů pro návštěvníky pláží, jako je počasí, bezpečnost, dostupnost a kvalita vody.

Španělsko vyniklo jako konečná letní prázdninová destinace s 28 % z 25 nejlepších pláží, včetně těch nejlepších v Evropě: La Concha. Chorvatsko však nezůstalo pozadu se 4 plážemi světové třídy, které se dostaly do seznamu, a dubrovnická tajná pláž Pasjača obsadila celkově třetí místo.

Pláž Pasjača, známá pro svou tyčící se hranu útesu a křišťálově čisté vody, dosáhla ve studii působivých 4,22/5. Přestože má na Googlu méně recenzí, se skóre oblíbenosti 0,51/1, září ve všech ostatních aspektech a posouvá ji na třetí místo v seznamu nejlepších evropských pláží.

Pláž Pasjača, zastrčená podél pobřeží poblíž Popovići, jen co by kamenem dohodil od dubrovnického letiště Ruđer Bošković (letiště Čilipi), je 5. nejdostupnější pláží z 251 míst analyzovaných ve studii.

Pláž Pasjača (Foto: BookRetreats/Supplied)

Toto odlehlé místo také získalo vynikající hodnocení kvality vody od Evropské agentury pro životní prostředí – spolu s 95,6 % chorvatských oblastí koupání – díky čemuž je Chorvatsko třetí nejlepší destinací v Evropě pro čisté pobřežní vody.

Mezi další chorvatské pláže, které se dostaly na seznam nejlepších pláží BookRetreats, patří Seagull’s Rocks v Pule na 8. pozici, Pláž Mala Raduča, Primošten na 9. místě a Oprna Bay na ostrově Krk na 18. místě.

Pláž na ostrově Krk

Oprna zátoka

Pro ty, kteří plánují svůj příští letní útěk, zde jsou nejlepší pláže v Evropě pro slunce, bezpečnost, koupání a dostupnost:

1. Pláž La Concha, Španělsko
2. Praia da Falésia, Portugalsko
3. Pláž Pasjača, Chorvatsko
4. Pláž Las Canteras, Španělsko
5. Lama Monachile, Itálie
6. Cala Comte, Španělsko
7. Pláž Tuerredda, Itálie
8. Rackové skály, Chorvatsko
9. Pláž Mala Raduča, Chorvatsko
10. Pláž Marinha, Portugalsko
11. San Juan Playa, Španělsko
12. Králičí pláž, Itálie
13. Cala Saladeta, Španělsko
14. Playa de Mónsul, Španělsko
15. Ponta da Calheta, Portugalsko
16. Seitan Limania, Řecko
17. Praia da Armona, Portugalsko
18. Oprna Bay, Chorvatsko
19. Spiaggia di Mari Pintau, Itálie
20. Praia do Garajau, Portugalsko
21. Warnemünde Strand, Německo
22. Primera Playa del Sardinero, Španělsko
23. Pláž Terra Estreita, Portugalsko
24. Pláž Porto Giunco, Itálie
25. Cala Capreria, Itálie

Dále v žebříčku se umístil Hvidbjerg Strand v Dánsku na 64. místě, White River Beach na Kypru na 68. místě a do první stovky se dostal i bulharský Iraklio Papludimys, který předvedl rozmanité a ohromující pobřeží, které Evropa může nabídnout.

Nejlepší pláže v Chorvatsku

Rackové skály v Pule





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *