Projekt Dalmatin Island bez mořského odpadu





Marine Litter Free Dalmatian Island projekt

(Foto kredit: Sunce)

Mořské odpadky jsou jednou z hlavních hrozeb pro naše moře a pobřeží, o čemž svědčí množství odpadu nasbíraného během předchozích úklidových akcí organizace Sun v Chorvatsku.

Celkem byly shromážděny dvě tuny různého mořského odpadu. Nejrozšířenějším typem je však plast se 700 kilogramy, tedy 21 153 kusy, nalezenými v mořském a pobřežním prostředí.

Pro zvýšení povědomí o této problematice byl pro žáky Základní školy Pučišća na ostrově Brač uspořádán v rámci programu workshop o složení a množství mořského odpadu. Dalmatský ostrov bez mořského odpadu projekt.

„Naši studenti v Pučišće jsou odhodláni čistit moře a pobřeží! Při úklidu jsme nalezli velké množství plastů, přičemž plastové uzávěry byly nejčastější,“ uzavřel student na základě zkušeností v rámci ekologické skupiny školy.

Tito studenti jsou součástí ekologických skupin v rámci jejich školy, takže znečištění odpadky v moři jim není úplně cizí. Všimli si velkého množství odpadu v moři na vnějších březích ostrova, zejména v letních měsících.

Marine Litter Free Dalmatian Island projekt

(Foto kredit: Sunce)

Proto je jejich účast v projektu zásadní, aby přispěla k ochraně moře a čistší budoucnosti ostrova.

„S podporou naší učitelky Any Marčić a ředitele školy jsme se zapojili do úklidu pláží a zátok poblíž Pučišće. Vnější části ostrova Brač jsou zavaleny různými druhy odpadu,“ řekl student, který je součástí ekologické skupiny.

Prostřednictvím řízeného workshopu o složení a množství mořského odpadu studenti hlouběji porozuměli škodlivým účinkům mořského odpadu, zejména plastů, na moře a pobřeží.

Kromě uznání důležitosti ochrany životního prostředí identifikovali způsoby, jak snížit množství odpadu končícího v moři. S podporou školy, rodičů a Sunu jsou studenti připraveni přehodnotit své každodenní návyky a chovat se zodpovědněji k životnímu prostředí, což se stává klíčovou strategií v boji proti znečištění odpady.

(Foto kredit: Sunce)

(Foto kredit: Sunce)

„Jsme rádi, že se můžeme na tomto projektu podílet. Věřím, že tato zkušenost je pro naše studenty zajímavá,“ řekl Daniel Šantić, školní pedagog.

Protokol pro monitorování mořského odpadu

Co je to mořský odpad, kde je nejhojnější a jaký má dopad – to jsou jen některé z otázek, na které jsme společně odpověděli.

Vzdělávací aktivity vedly k posílení znalostí o znečištění mořským odpadem, rozšíření porozumění dopadu mikroplastů a seznámení se s dlouhotrvající degradací určitých položek v moři.

Poté, co jsme identifikovali řadu důsledků znečištění odpady, abychom dále monitorovali stav znečištění našeho pobřeží, seznámili jsme studenty s Protokolem pro monitorování mořského odpadu.

Provádění tohoto protokolu různými zúčastněnými stranami zavádí systém pro nepřetržitý sběr údajů o množství a složení odpadků v moři.

Aby studenti mohli začít monitorovat stav znečištění pobřeží Pučišća, budou pilně shromažďovat, třídit a seznamovat mořský odpad v rámci protokolu během každého ze svých budoucích úklidových akcí.

Marine Litter Free Dalmatian Island projekt

(Foto kredit: Sunce)

Základní škola Pučišća je obohacena o nové zkušenosti, nové znalosti a nové dovednosti. Každý další inventář a počet odpadu v Pučišća přispěje k úsilí a odhodlání Sunce čistší moře a pobřeží.

„Smyslem není jen neustálé čištění. Menší množství odpadu má za následek méně odpadu v moři a na břehu,“ doplnil ředitel školy Siniša Lučić Lavčević.

Kromě zájmu a zapojení studentů se učitelé a zaměstnanci školy zúčastnili komunikačního a obhajovacího workshopu, jehož cílem bylo přesně informovat veřejnost o jejich úsilí a odhodlání chránit životní prostředí. Základní škola Pučišća slouží jako příklad dobré praxe, o čemž svědčí četné školní aktivity.

„Žáci zkoumají ekologická témata, široce i úzce vymezená, která jsou nedílnou součástí našich školních osnov, školních a mezinárodních projektů i mimoškolních aktivit. Zkoumáním a studiem kulturního a přírodního dědictví své vlasti jej studenti nejen lépe poznávají a chápou, ale rozvíjejí si k němu i pozitivní emoce a žádoucí hodnotové postoje. Vytvářejí se tak kognitivní a afektivní předpoklady nezbytné pro pozitivní a udržitelný vztah k prostředí, ve kterém žijeme,“ říká Daniel Šantić, školní pedagog.

Účastí na mezinárodních projektech, jako jsou MED-EDUC a CLI.CK FOR SCHOOLS, projekty Erasmus+, navazuje základní škola Pučišća partnerství s institucemi z různých středomořských zemí. Tyto projekty umožňují výměnu osvědčených postupů a zavádění inovativních metod v environmentální výchově.

Marine Litter Free Dalmatian Island projekt

(Foto kredit: Sunce)

Ve škole působí dvě skupiny věnující se především ekologickým tématům — Eko aktivisté a Eko producenti. Jde o skupiny starších studentů vedené učiteli zeměpisu a biologie/chemie/přírody.

„Hlavním smyslem těchto dvou skupin je vzdělávat studenty v duchu pozitivního vztahu k přírodním zdrojům a seznamovat je s důležitými ekologickými problémy na lokální i globální úrovni, probouzet povědomí o potřebě ochrany životního prostředí u studentů i v místním prostředí. komunita,“ řekla Ana Marčić, učitelka dějepisu a zeměpisu.

Když nejsou v terénu, tyto skupiny vzdělávají studenty o ekologických tématech a zapojují je do různých aktivit, které zdůrazňují důležitost recyklace, opětovného použití předmětů a snižování odpadu.

Eko producenti

Společnost Eco Producers již několik let vyrábí mimo jiné ekologická mýdla. Dvě hlavní složky těchto mýdel jsou olivový a levandulový olej.

Vedeni touhou po kvalitním produktu a komplexní kontrole výrobního procesu se rozhodli samostatně zajistit potřebné hlavní ingredience.

Loni na podzim se žáci našich ekologických kroužků v doprovodu dohlížejících učitelů, ředitele a školního kutila vydali sklízet ekologicky pěstované olivy.

Po sklizni byly olivy v moderním zařízení v Pučišći zpracovány lisováním za studena podle doporučení agronomických odborníků. Některé olivy byly použity ke konzervaci, zatímco zbytek byl použit k výrobě domácího mýdla z olivového oleje s přídavkem jejich voňavé místní levandule.

„Snažíme se samostatně zajistit zdroje i pro levandulový olej. Větve byly nařezány ze staré autochtonní levandule v blízkosti Gornji Humac a připraveny k procesu zakořenění. Připravené větve byly umístěny do směsi zeminy a humusu ve třídě a bylo jim poskytnuto potřebné množství vláhy. Celkem bylo připraveno 274 sazenic. Budou vysazeny na dvou místech, hlavní škole a pobočné škole, aby se sledovaly a případně identifikovaly rozdíly ve vývoji sazenic. Tím vypěstujete požadovaný druh levandule a studenti lépe pochopí proces a rostlinu,“ řekla Simona Širković Martinić, učitelka biologie a chemie.

Marine Litter Free Dalmatian Island projekt

(Foto kredit: Sunce)

V nadcházejících týdnech, jak bude proces zakořeňování postupovat, členové skupiny připraví půdu pro budoucí výsadbu.

Eko aktivisté

Jak název napovídá, Eco Activists se zaměřují spíše na ekologické akce v místní komunitě. Loni tato skupina zahájila úklidové akce pláží a zátok poblíž Pučišća.

Pod vedením učitelky Any Marčić a s pomocí ředitele Siniši Lučić Lavčeviće a jeho člunu studenti vyčistili Third Harbour, zátoky St. Štěpán, Sladiola a Lozna. Vzhledem k tomu, že Lozna byla zavalena velkým množstvím odpadků, bylo rozhodnuto zahájit letošní akce návratem do této krásné, ale znečištěné zátoky.

Marine Litter Free Dalmatian Island projekt

(Foto kredit: Sunce)

Pilné ruce opět naplnily loď odpadem ze zátoky, většinou plastovým. Na místě bylo vidět, jak moc plast znečišťuje životní prostředí a jak je důležité ho z přírody odstraňovat.

„Vloni v říjnu jsme se navíc zúčastnili velké podvodní úklidové akce v zátoce Pučišća, kterou organizovalo Turistické sdružení obce Pučišća, kterého se zúčastnilo asi deset potápěčů, hasičů a četných dobrovolníků. Naši žáci asistovali při vytahování a třídění odpadu a jeden z našich žáků se dokonce potápěl pod vedením svého otce potápěče. Pokračujeme v ekologických akcích, abychom osvobodili naše zálivy od odpadu. A to velmi dobře doplňuje naše spolupráce s organizací Sun,“ uzavřeli zástupci školy.

Marine Litter Free Dalmatian Island projekt

(Foto kredit: Sunce)

Se znalostmi získanými z projektu Marine Litter-Free Dalmatian Island má škola příležitost aktivně povzbuzovat své obyvatele, aby se chovali zodpovědně k životnímu prostředí, a zapojit místní nebo národní činitele s rozhodovací pravomocí do vytvoření účinnějšího systému nakládání s odpady.

Po osvětě o mořském odpadu je na květen plánován velký úklid. Prostřednictvím této úklidové akce přispějeme k odstranění odpadu z životního prostředí a ke zvýšení povědomí mezi místní komunitou, čímž podpoříme ekologicky odpovědné chování mezi obyvateli.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *