2500 let stará řecko-ilyrská přilba nalezená v Chorvatsku





2500 let stará řecko-ilyrská přilba nalezená v Chorvatsku

(Foto kredit: Ivan Pamić)

Tým archeologů ve vesnici Zakotorac na chorvatském poloostrově Pelješac učinil významný objev.

Odkryli dobře zachovanou starověkou řecko-ilyrskou přilbu, která se datuje přes dvě a půl tisíciletí, HRT hlášeno.

Tento nález je vyvrcholením čtyřletého výzkumu pohřebních mohyl, který přinesl velké množství cenného materiálu, který by mohl potenciálně přetvořit naše chápání řecké kolonizace ve Středomoří během posledního tisíciletí před naším letopočtem.

Proces výkopu helmy byl pečlivý a zahrnoval pečlivé fotografování, po kterém následovalo odstranění každého maličkého kousku kamene a zeminy. Nakonec byla řecko-ilyrská přilba úspěšně odkryta.

Na vykopávkách v Zakotoraci na Pelješaci se podílejí archeologové z Dubrovnických muzeí pod vedením Dr. Domagoj Perkić, s pomocnými kurátory Pavel Knego a Vicenco Pierov, spolu s kolegy z jiných institucí – Hrvoje Potrebica, Marko Dizdar, Borut Križ, Marta Kalebota, Miona Miliša, Miroslav Vuković, a Mirna Šandrić, s pomocí od Ivan Pamić.

Přilba je stará minimálně 2500 let

Předběžné datování naznačuje, že tato přilba by mohla pocházet ze šestého století před naším letopočtem. Co je obzvláště zajímavé, je přítomnost dvou různých typů přileb na stejném místě, což naznačuje kontinuitu moci v rámci komunity. Tyto přilby vždy symbolizovaly postavení a autoritu, HRT hlášeno.

Vykopávky na tomto místě začaly před čtyřmi lety a archeologové měli neustále štěstí. Jen v prvním roce odhalili jednu řecko-ilyrskou přilbu, což bylo tehdy velkým překvapením. Objev dalšího je skutečně senzační.

Všechny nalezené kosti procházejí bioarcheologickou analýzou, aby se určil minimální počet jedinců, jejich pohlaví, věk v době smrti a další demografické podrobnosti.

Přicházejí odborníci

Celkem je v Zakotoraci 27 pohřebních mohyl a pokračující práce odhalily bohaté historické poklady, včetně různých předmětů, jako jsou jehlice, spony, fibuly, části náhrdelníků z jantarových nebo skleněných korálků, a letos poprvé čas, diadém – bronzový pásek, který evidentně nosila na hlavě žena.

Příští týden se k pětičlennému týmu připojí kolegové z Itálie, což naznačuje rostoucí mezinárodní zájem o projekt. Očekává se, že tato spolupráce by mohla vést ke zcela novým pohledům na řeckou kolonizaci ve Středomoří. Archeologické objevy na Pelješaci nadále odhalují skrytou historii.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *