V Zadaru bylo otevřeno nové vzdělávací a prezentační centrum podmořské archeologie





ZÁHŘEB (Hina) – Po tříleté rekonstrukci byl kostel a klášter sv. Nicholas a nové Vzdělávací-prezentační centrum podvodní archeologie, které je součástí Mezinárodního centra pro podvodní archeologii (ICUA), bylo v úterý otevřeno v Zadaru.Do obnovy areálu bylo investováno pět milionů eur, přičemž 85 procent financí bylo zajištěno z evropských fondů, zbytek z rozpočtu ministerstva kultury a médií.

Ministr pro místní rozvoj a fondy EU Šime Erlić připomněl, že na dokončení projektu neúnavně pracoval tým odborníků ICUA s podporou města Zadar a příslušného ministerstva.

Ministryně kultury a médií Nina Obuljen Koržinek uvedla, že revitalizace a obnova zadarského kulturního dědictví má pro Chorvatsko zásadní význam.

Připomněla, že Chorvatsko před 25 lety během jednání o přijetí Úmluvy UNESCO o ochraně podvodního kulturního dědictví silně prosazovalo, aby úmluva povýšila ochranu podvodní archeologie na novou úroveň, což později potvrdil i rychlý ratifikace úmluvy a zřízení ICUA.

Ministr dodal, že podmořská archeologie kromě vědeckého a odborného aspektu zapojuje také řadu nadšenců, potápěčů, milovníků historie a přírody.

O důležitosti kategorizace UNESCO Siniša Šešum, vedoucí Regionální kanceláře UNESCO pro vědu a kulturu v Evropě se sídlem v Sarajevu, zdůraznil, že Zadar je kulturně-historickým centrem světového významu.

„Obnova tohoto komplexu je jedním z nejzářivějších příkladů prosazování úmluvy UNESCO o ochraně tohoto archeologického odvětví. S potěšením konstatujeme, že jsme jedním z „viníků“ realizace projektu, protože jsme od samého počátku partnerem Ministerstva kultury a médií. Užijme si proto nové objevy a prezentaci chorvatského bohatého podvodního kulturního dědictví,“ uzavřel Šešum.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *