Chorvatská hvězda vybrána v draftu WNBA do Seattlu






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Sport
Nika Muhl vybrána v draftu WNBA

Nika Mühl (Foto kredit: John Mac/CC BY-SA 2.0)

Ženský turnaj NCAA skončil vítězstvím University of South Carolina nad Iowou a překonal rekordy sledovanosti v Americe.

Historický basketbalový turnaj byl fantastickou předehrou draftu WNBA, kde byla podle očekávání jako první vybrána superstar Iowy Caitlin Clark a 14. volbou na slavnostním ceremoniálu nováčků se stala Chorvatka Nika Mühl.

Poslední tři zápasy Iowy na turnaji NCAA nepřetržitě lámaly rekordy ve sledovanosti ženského basketbalu v Americe, přičemž finále sledovalo maximálně 24 milionů lidí, což z něj dělá nejsledovanější basketbalový zápas a sportovní událost v Americe za posledních pět let, kromě fotbalu a olympijských her, uvedl Index.

Clark míří do Indiany

Tento úspěch je z velké části připisován 22leté Caitlin Clarkové, která za čtyři roky v Iowě nastřílela 3951 bodů, což je více než kdokoli jiný v historii univerzitního basketbalu, ženského i mužského. Svou univerzitní kariéru ukončila s rekordním průměrem 28,4 bodů a s největším počtem bodů, asistencí a tří bodů v historii turnajů NCAA.

Obránce Iowy byl vybrán jako první ve včerejším nočním draftu WNBA Indiana Fever, týmem, který vyhrál svůj jediný šampionát v roce 2012, ale od roku 2016 se nedostal do play off, doufajíc, že ​​jejich nová superstar tuto sérii přeruší.

Los Angeles Sparks zvolilo Camerona Brinka ze Stanfordu jako druhého hráče, zatímco Chicago Sky udělalo skvělý krok, když jako třetí vybralo Brazilku Camilu Cardoso. Cardoso dovedl Jižní Karolínu k titulu jako nejlepší hráč týmu a vybrán byl také Angel Reese, který předloni dovedl k titulu Louisianu State, rovněž prostřednictvím Clarka a Iowy.

Nika Mühl znovu zdědí odkaz Sue Bird

Pro Chorvatsko je tento draft významný, protože Nika Mühl, 23letá ze Záhřebu, která šla z Trešnjevky do Ameriky v roce 2020, byla vybrána jako druhá ve druhém kole, celkově 14.

Za čtyři roky se etablovala jako jedna z nejlepších tvůrců hry a obránců v univerzitním basketbalu, přičemž překonala všechny rekordy asistencí na University of Connecticut, kde se pokaždé dostala do Final Four, ale do finále se dostala pouze jednou v roce 2022.

Vybrala si ji franšíza Seattle Storm, která rekordně čtyřikrát vyhrála WNBA, naposledy v roce 2020. Po odchodu legendární rozehrávačky Sue Bird v roce 2022 poprvé od roku 2015 vynechali play off, dokud ji nenašli. nástupkyní ve 178 centimetrů vysoké Chorvatce, která překonala své rekordy na UConn.

Další chorvatská basketbalistka, reprezentantka Ivana Dojkić, hrála za Storm loni, ale poté, co ve 23 zápasech nastřílela 6,5 ​​bodu, s ní neprodloužili smlouvu.

Vycházející basketbalová hvězda přijímá své chorvatské a maorské kořeny

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne







Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *