Před 112 lety: 30 Chorvatů na Titaniku, 3 přežili






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Po 111 letech: 30 Chorvatů na palubě Titaniku, 3 přežili

RMS Titanic (Foto kredit: Francis Godolphin Osbourne Stuart/Public Domain)

Tento týden si připomínáme výročí katastrofy Titaniku. Na Titaniku bylo 30 chorvatských pasažérů a jen tři z nich přežili.

Od katastrofy, o které se dodnes mluví, uplynulo 112 let. V neděli 14. dubna 1912 těsně před půlnocí se Titanic potopil uprostřed Atlantského oceánu.

Z 2229 cestujících přežilo pouze 713. Na tehdejší největší lodi světa cestovalo 30 pasažérů z Chorvatska. Někteří z přeživších později vyprávěli, jak si tři Chorvaté, když se loď potápěla a táhla většinu cestujících k jisté smrti, zapálili svou poslední cigaretu a zpívali, denně 24 hodin píše.

V Evropě existuje pouze jedna ochranná vesta z této lodi a je uložena v Námořním a historickém muzeu chorvatského přímoří v Rijece. Přinesl ho přeživší Josip Car, který pracoval na Carpathii, jediné lodi, která reagovala na nouzový signál Titaniku.

Král daroval muzeu zarámovanou koláž několika novinových zpráv o potopení Titaniku a záchraně lidí a také dar františkánského kláštera v Trsatu.

Tři Chorvati přežili

Na Titaniku byli Chorvati výhradně pasažéři. Z asi třiceti přežili jen tři. Mara Osman-Banski (1881-1930) z Vagoviny, obce Čazma, která cestovala do Ameriky za svým manželem, který několik let pracoval v Harrisburgu v Pensylvánii. V záchranném člunu číslo 15 přežila potopení Titaniku.

Ivan Jalševac (1883-1945) z Topolovace u Sisaku také přežil potopení. Potápějící se loď opustil půl hodiny před jejím potopením tak, že nastoupil do člunu, který sestupoval z horní paluby, nejspíše záchranného člunu číslo 15. V pozdějších výpovědích vždy tvrdil, že skočil do moře, ze kterého byl později zachráněn .

Třetí přeživší byl Nikola Lulić-Draja (1883-1962), původem z Lika vesnice Konjsko Brdo nedaleko Perušić. Roky žil a pracoval v dole v Chisholmu v Minnesotě. Nastoupil v Southamptonu. Cesta Titanicu byla jeho třetí cestou do Ameriky, takže byl díky svým zkušenostem a znalosti angličtiny vůdcem a překladatelem většiny chorvatských přistěhovalců. Přežil také tím, že se dostal do záchranného člunu číslo 15.

VIDEO: Chorvatský jazyk na smazané scéně filmu „Titanic“

Měsíce po katastrofě mluvil Ivan Jalševac o svém přežití na Titaniku veřejnosti. Poté se vrátil do Chorvatska, kde žil s příležitostnou prací ve Francii. Své stáří prožil v Perušići, kde zemřel ve věku 81 let. Důkazem jsou určité kuriozity z Titaniku a Carpathie, jednou z nich je svědectví Ivana Jalševace, ve kterém podrobně popsal svou záchranu.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *