Nejlepší chorvatské restaurace a šéfkuchaři jmenovaní Gault&Millau






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Gault&Millau Chorvatsko

Vítězové (Foto: Gault&Millau Chorvatsko/Press)

Na galavečeru konaném v hotelu Esplanade v Záhřebu byl představen sedmý ročník mezinárodního průvodce Gault&Millau Chorvatsko 2024 a byly předány trofeje nejlepším kuchařům a restauracím v Chorvatsku, jejichž kvalitu posuzují nezávislí inspektoři průvodce.

Kuchařem roku podle gastronomického průvodce Gault&Millau Chorvatsko 2024 je Marko Đurašević ze Splitu.

Byly uděleny tři trofeje Velkého kuchaře zítřka Gabriela Filac z restaurace Nebo v Rijece, Hrvoje Kroflin z restaurace Mano2 v Záhřebu a Roko Nikolič z restaurace ZOI ve Splitu.

Trofej pro šéfkuchaře tradiční kuchyně získala Vinko Krnić z restaurace Konoba Vinko v Konjevrate, přičemž Bratře Sanjin z restaurace Griblja v Sukošanu získal Trofej pro šéfkuchaře moderní tradiční kuchyně.

Trofeje Mladý talent roku vyhráli Antonel Goret z restaurace Zinfandel Food & Wine Bar ve Splitu a Marin Plešešéfkuchař restaurace Villa Rova v Malinské.

Nejlepší cukrář je Dragana Kovačević z restaurace Spinnaker v Poreči.

Trofej za nejlepší obsluhu si odnesla restaurace Poutníci v Šibeniku a Boogie Lab ze Záhřebu získal trofej za nejlepší POP umístění. Zvláštní trofej za zásluhy získal Josip Friščić z hotelu Esplanade v Záhřebu.

Gault&Millau Chorvatsko

Rok Nikolić (ZOI), Gabrijela Filca (Nebo), Hrvoje Kroflin (Mano2), Zoran Ković a Iva Kuhtić (Foto: Gault&Millau Chorvatsko/Press)

Nejlepší restaurace, které získaly 4 body v letošním vydání mezinárodního průvodce Gault&Millau Chorvatsko, jsou: 360 z Dubrovníku, Nebe z Rijeky, Monte a Cap Aureo podpis z Rovinje, Mano2, NAV, Noël, Tacha Zinfandel’s ze Záhřebu a Poutníci ze Šibeniku. Letošní výběr zahrnuje 300 špičkových restaurací, 108 POP – oblíbených míst (bistra, street food, snack bary, cukrárny) a výběr 100 nejlepších vín a 20 olivových olejů z celého Chorvatska.

Na slavnostním ceremoniálu Gault&Millau Croatia byla udělena také stipendia Raise the Bar Academy. Za posledních pět let programem prošlo 87 účastníků a zatím 18 mladých kuchařů a cukrářů získalo cenná stipendia, která jim umožnila se profesně zdokonalit na nejlepších kulinářských školách, jako jsou Ecole Ducasse, Le Cordon Bleu a ALMA, stejně jako stáže v některých z nejprestižnějších restaurací.

Gault&Millau Chorvatsko

Vítězové nejlepší restaurace (Foto: Gault&Millau Croatia/Press)

Letošními stipendisty jsou Kata Svaguša z Makarské, Rea Gabriela Vrsalović z ostrova Brač, Antonio Banovac ze Splitu a Jela Saban ze Záhřebu.

Gastronomický průvodce Gault&Millau Chorvatsko 2024 je celosvětově dostupný na hr.gaultmillau.com, a tištěné vydání průvodce lze zakoupit v knihkupectvích Tisakmedia a prodejnách Tisakplus za 20 eur. Během večeře byla také propagována honosná kniha „Chorvatská kuchyně“ od Zlatka Marinoviće, legendárního splitského šéfkuchaře.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *