5 úžasných archeologických objevů v Chorvatsku






5 úžasných nedávných archeologických nálezů v Chorvatsku

(Fotografie: Franjo Sorčik/Novosti.hr/EpiC – Epigravetská společenství Severní Dalmácie/© Philippe Groscaux/Mission Adriboats/CNRS/CCJ)

Odhalení vzácného 2500 let stará přilba v Chorvatsku tento měsíc se dostal na titulky po celém světě.

Přilba přidává na seznam pozoruhodných archeologických objevů učiněných v Chorvatsku v poslední době.

Podíváme se na pět dalších úžasných nedávných nálezů, které vrhají nové světlo na chorvatské kulturní dědictví a historický význam.

1. 1800 let starý římský vůz s koňmi

5 úžasných nedávných archeologických nálezů v Chorvatsku

(Foto kredit: Franjo Sorčik/Novosti.hr)

V roce 2019 učinili archeologové ve Stari Jankovci nedaleko Vinkovci ve východním Chorvatsku pozoruhodný objev. Ve velké pohřební komoře našli dvoukolový římský vůz se zkamenělými pozůstatky dvou koní o průměru 40 metrů a výšce asi 1 metr.

Předpokládá se, že tento pohřeb byl součástí okázalého pohřebního rituálu pro bohaté římské rodiny před téměř 2000 lety.

Tato pohřební tradice je spojena s bohatými rodinami, které mají významný vliv na správní, společenský a hospodářský život provincie Panonia. Expert Boris Kratofil navrhl, že umístěním hliněné mohyly podél hlavní římské dopravní tepny spojující Apeninský poloostrov s Panonií chtěla aristokratická rodina sídlící poblíž Cibalie ukázat své postavení a prosperitu cestujícím na této trase.

5 úžasných nedávných archeologických nálezů v Chorvatsku

(Foto kredit: Franjo Sorčik/Novosti.hr)

Výkop provedli archeologové z Městského muzea Vinkovci a Archeologického ústavu ze Záhřebu, kteří zkoumali lokalitu Stari Jankovci od roku 2017. Marko Dizdar, ředitel Archeologického ústavu, označil nález za mimořádný a ojedinělý v r. Chorvatsko.

Přečtěte si o tom více zde:

2. 17 000 let stará divoká oslí hlava

17 000 let stará koňská hlava nalezená pohřbená v Chorvatsku

(Foto kredit: EpiC – Epigravetské komunity Severní Dalmácie)

Tým EpiC před dvěma lety objevil hlavu evropského divokého osla v jeskyni Vlakno na ostrově Dugi Otok v severní Dalmácii.

EpiC potvrdil, že jde o hlavu evropského divokého osla, vyhynulého koňského druhu, který žil od středního pleistocénu do pozdního holocénu v západní Eurasii.

Byly objeveny i stopy výhně a loveckého vybavení typického pro tuto dobu. Tyto nálezy pocházejí z vrstvy země staré více než 17 tisíc let, což se shoduje s poslední dobou ledovou.

17 000 let stará koňská hlava nalezená pohřbená v Chorvatsku

(Foto kredit: EpiC – Epigravetské komunity Severní Dalmácie)

Projekt „Epigravetienská komunita severní Dalmácie“ navazuje na interdisciplinární výzkum paleolitické a mezolitické lokality Vlakno na Dugi Otok a širší oblasti severní Dalmácie.

Přečtěte si o tom více zde:

3. 7000 let stará cesta pod mořem u chorvatského ostrova Korčula

Úžasný objev poblíž Korčuly: 7000 let stará cesta nalezená pod mořem

(YouTube/Screenshot/Mate Parica)

V loňském roce učinili archeologové u chorvatského ostrova Korčula pozoruhodný objev: 7000 let stará silnice pohřbená pod vrstvami mořského bahna.

Tým pod vedením Igora Borziće z katedry archeologie na univerzitě v Zadaru odkryl silnici a osadu v hloubce pěti metrů v zálivu Gradina. Tento nález byl vyvolán tím, že si Borzić všiml zvláštních struktur v moři, připomínajících ty nalezené v Soline.

Podél silnice byly nalezeny neolitické artefakty, jako jsou kamenné nože, sekery a úlomky mlýnských kamenů, což naznačuje spojení mezi ostrovem a pevninou.

Při počátečním průzkumu lokality Soline tým nečekaně odhalil cestu spojující ponořenou kulturní osadu Hvar s pobřežím Korčuly. Tyto kameny, tvořící čtyři metry širokou síť, byly součástí starověkého komunikačního systému. Osídlení sahající až do 5. století před naším letopočtem bylo potvrzeno radiokarbonovou analýzou zachovalého dřeva.

Více čtěte zde:

4. Staré řecké městské hradby objevené pod Stari Gradem

Zeď starověkého řeckého města nalezeného pod Stari Grad na ostrově Hvar

Vícebarevné mozaiky (Foto kredit: Vilma Matulić)

Archeologové objevili dříve neznámé pozůstatky starověkých řeckých a římských měst pod Stari Gradem na ostrově Hvar. Mezi objevy patří západní hradba a brána řeckého města Pharos.

Tyto nálezy by mohly posílit archeologickou turistiku na ostrově. Objev zahrnuje také hroby, pravděpodobně z 5. a 4. století před naším letopočtem, které vrhají světlo na historii města a místní konflikty.

Jedná se o první archeologicky identifikované hroby v oblasti Stari Grad, což naznačuje přítomnost nekropole a jižního města. Řecké období odhaluje důkazy gramotnosti, různých řemesel a společenských zvyků. Mezi římské nálezy patří pestrobarevné mozaiky a zbytky sakrální architektury z 6. nebo 7. století našeho letopočtu.

Více čtěte zde:

5. Nejstarší ručně šitá loď ve Středozemním moři

Nejstarší ručně šitá loď ve Středozemním moři nalezená v Chorvatsku

(Foto kredit: © Philippe Groscaux/Mission Adriboats/CNRS/CCJ)

V zátoce Zambratija nedaleko Umagu na chorvatském Istrijském poloostrově byl loni objeven mimořádný archeologický nález. Je to nejstarší ručně šitá loď objevená ve Středozemním moři, jejíž historie sahá až do konce 12. a konce 10. století před naším letopočtem.

Navzdory svému stáří vykazuje loď Zambratija pozoruhodnou zachovalost, přičemž sedm z jejích 12metrových částí zůstalo nedotčeno.

Objev, který původně v roce 2008 v hloubce dvou metrů nalezl místní rybář, který o dřevěných prknech věděl už léta, získal uznání, když archeologové z Archeologického muzea Istrie a Oddělení ochrany přírody v Pule identifikovali šitá prkna charakteristická pro starověké ruce. -šité lodičky.

Nejstarší ručně šitá loď ve Středozemním moři nalezená v Chorvatsku

(Foto kredit: © Philippe Groscaux/Mission Adriboats/CNRS/CCJ)

Loď Zambratija slouží jako vzácný příklad starověkého loďařského stavitelství v chorvatských oblastech Istrie a Dalmácie a představuje na svou dobu pozoruhodnou technologickou zdatnost.

Více čtěte zde:





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *