23 vějířovitých mušlí žije na chorvatském Jadranu a mise je zachránit






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Chorvatsko vyzývá veřejnost, aby nahlásila umístění mušlí ušlechtilých per

(Foto: Hectonichus/CC BY-SA 3.0)

ZÁHŘEB, 22. dubna (Hina) – Podle chorvatského ministerstva hospodářství a udržitelného rozvoje probíhají činnosti na záchranu vějířovců v Jaderském moři, kde v současné době v chorvatské části Jadranu existuje 23 živých mušlí a jejich stav je monitorován.

Ministerstvo vyzývá veřejnost, aby nahlásila místa, kde spatřili živé vějířovité mušle, aby je bylo možné identifikovat a zachovat a jejich populace obnovit.

Tato kampaň ministerstva, jejímž cílem je zvýšit povědomí o důležitosti zachování druhů, byla v roce 2019 rozšířena také o vějířovku.

Dosud bylo podle ministerstva přijato více než 2000 oznámení občanů, přičemž jen v roce 2023 jich bylo zaregistrováno 150, což svědčí o jejich velkém zájmu o kampaň.

Projekt na uchování vějíře příp ušlechtilá skořepina pera (Pinna nobilis) na Jadranu probíhá od roku 2020 a je spolufinancován Fondem pro ochranu životního prostředí a energetickou účinnost.

Bylo to vyvoláno hromadnou úmrtností, která začala v roce 2019 a vedla k téměř úplnému vymizení vějířovité slávky, říká ministerstvo.

Chorvatsko vyzývá veřejnost, aby nahlásila umístění mušlí ušlechtilých per

Nobel pen shell (Foto: Hectonicus/CC BY-SA 3.0)

Zprávy občanů také pomohly shromáždit cenné údaje o dalších mlžech.

Ministerstvo připomíná, že na ostrovech Brijuni se konalo každoroční setkání partnerů zapojených do aktivit zaměřených na zachování vějířovité slávky, na kterém zástupci Slovinska, Itálie a Španělska prezentovali své zkušenosti a poznatky získané při realizaci aktivit na ochranu druhu.

Chorvatsko vyzývá veřejnost, aby nahlásila umístění mušlí ušlechtilých per

(Foto: Hectonichus/CC BY-SA 3.0)

Setkání také sloužilo k výměně nápadů a nejnovějších vědeckých údajů a doporučení odborníků na ochranu mořské biodiverzity ak odsouhlasení konkrétních ochranných činností pro nadcházející období.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *