Národní park v Chorvatsku označený jako nejlepší v Evropě bez davů






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Cestovat
Ekosystém Gorski Kotar, cestovní ruch trpí změnou klimatu

Risnjak NP (Foto: Highonsteep/CC BY-SA 4.0)

Národní park v chorvatském regionu Gorski Kotar byl zařazen mezi nejlepší v Evropě, který má veškerou krásu, ale ne velké davy

Chorvatský národní park Risnjak, který se nachází v hornaté oblasti mezi Karlovacem a Rijekou, si podle britského deníku Guardian zajistil své místo mezi nejlepšími na kontinentu.

The Guardian nedávno zveřejnil svůj seznam Pět nejlepších evropských národních parků – se vší krásou, ale bez davů – a jeho uznání Risnjaku není žádným překvapením pro ty, kteří měli tu čest ho navštívit.

Risnjak, pojmenovaný po jednom ze svých nejvzácnějších obyvatel, rysovi (rys), nabízí útočiště jak pro divokou zvěř, tak pro unavené duše, od svých drsných vrcholků až po klidné lesy a křišťálově čisté řeky.

Park zahrnuje masivy Risnjak a Snježnik v severní části Dinárských Alp a slouží jako životně důležité prostředí pro medvědy hnědé, vlky a kamzíky. Může se pochlubit rozmanitou ptačí populací včetně tetřeva hlušce a zakrslých sov a také hostí 89 druhů motýlů a četné divoké orchideje, píše Guardian.

Chorvatské národní parky – 8 přírodních pokladů, které musíte navštívit

Národní park Risnjak

Návštěvníci mohou prozkoumat různé atrakce, jako je pramen řeky Kupy, ke kterému se dostanete přes Wonderful Butterfly Valley během krátké 35minutové chůze, nebo se vydat na naučnou stezku Leska v délce tří kilometrů. Pro odvážnější turisty je k dispozici 11 vrcholů, z nichž nejvyšší je Risnjak s 1 528 metry, těsně následovaný Snježnikem 1 506 metrů.

8 úžasných chorvatských národních parků

Panoramatický výhled se rozprostírá po celé Istrii, Jaderské moře je vzdálené pouhých 11 mil a táhne se dokonce až k Julským Alpám ve Slovinsku.

Chorvatské národní parky – 8 přírodních pokladů, které musíte navštívit

Jezero mládeže

Pět nejlepších evropských národních parků – se vší krásou, ale bez davů

1. Aigüestortes a Estany de Sant Maurici, Španělsko
2. Mercantour, Francie
3. Eifel, Německo
4. Risnjak, Chorvatsko
5. Peneda-Gerês, Portugalsko

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *