Nahlédnutí do čtenářských návyků Chorvatů






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy

  Noc knihy

ZÁHŘEB, 25. dubna (Hina) – Největší tuzemská kulturní akce, Noc knih, zahrnující více než 1150 programů a aktivit po celém Chorvatsku, byla zahájena prezentací výzkumu, který ukazuje postupný pokles čtenářských návyků v Chorvatsku, přičemž organizátoři se zavázali, že zdvojnásobí své úsilí přilákat čtenáře.

Na zahájení Noci knihy v Národní a univerzitní knihovně v Záhřebu, konaném u příležitosti Světového dne knihy a autorských práv a Chorvatského dne knihy, byly prezentovány výsledky průzkumu, které ukazují, že čtenářské návyky v Chorvatsku se výrazně nezměnily, ale došlo v posledních letech dochází k postupnému poklesu.

Za posledních pět let byla odpověď na otázku „Četli jste letos alespoň jednu knihu?“ klesla ze 49 na 38 procent.

Výzkum probíhal na reprezentativním vzorku v Chorvatsku, od 1. do 20. března se dotazovalo tisíc respondentů.

Ministryně kultury a médií Nina Obuljen Koržinek uvedla, že výsledky průzkumu nepodporují zcela zastánce čtení, ale dodala, že ministerstvo a další se nevzdají opatření na podporu čtení.

Ženy, vysoce vzdělaní jedinci a obyvatelé Istrie jsou nejnáruživějšími čtenáři

Průzkum ukazuje, že pravděpodobnost, že někdo přečte alespoň jednu knihu, se zvyšuje, pokud jsou ženy (45 procent), vysoce vzdělané (61 procent), mají vyšší příjmy domácnosti (49 procent) nebo žijí na Istrii (52 procent).

Tři nejčastější způsoby, jak získat knihy, jsou stále půjčování v knihovně (37 procent), nákup (40 procent) a půjčování od přátel (34 procent). Mezi čtenáři však existují rozdíly v tom, jak knihy získávají.

Nejmladší jedinci si častěji půjčují knihy z knihovny a kopírují je nebo stahují z internetu, naopak ti ze Slavonie nebo Dalmácie či venkova si častěji půjčují od přátel. Knihy nejčastěji nakupují jednotlivci ve věku 26–45 let, vysoce vzdělaní jedinci a lidé s vysokými příjmy. Knihy jako dárky nejčastěji dostávají lidé starší 65 let.

Chorvatsko mezi 10 nejlepší čtenářskou gramotností na světě pro žáky čtvrté třídy

Beletrie zůstává nejčtenějším a nejkupovanějším žánrem. Ze zbývajících typů knih jsou podle výsledků nejvíce nakupovány knihy pro děti, dále naučná literatura, příručky a odborné knihy.

72 procent populace čte online obsah, přičemž nejvyšší procento mezi vysoce vzdělanými jednotlivci (89 procent), osobami ve věku 16-45 let (85 procent – ​​92 procent), žijícími v Záhřebu a okolí (86 procent), a domácnosti s měsíčním příjmem vyšším než 2200 eur (92 procent).

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *