FIFA a UEFA: „Chorvatsko mezi nejúspěšnější v Evropě“






FIFA a UEFA: "Chorvatsko patří mezi nejúspěšnější v Evropě“

(Foto: Drago Sopta/HNS)

ZÁHŘEB, 25. dubna 2024 – Dnes se v hotelu Hilton Garden Inn v Záhřebu konalo řádné shromáždění Chorvatské fotbalové federace.

Během shromáždění promluvil regionální koordinátor pro evropské národní asociace při FIFA, poradce pro národní asociace při UEFA, jakož i státní tajemník Ministerstva cestovního ruchu a sportu Chorvatské republiky a generální tajemník chorvatský olympijský výbor.

Jménem prezidenta FIFA Gianniho Infantina k publiku promluvila Marion Gavat, regionální koordinátorka evropských národních asociací ve FIFA.

„Předám pozdrav od prezidenta FIFA Gianniho Infantina a vedení FIFA. Chci poděkovat chorvatskému týmu za účast na úvodním turnaji série FIFA a poblahopřát vám k triumfu v Egyptě. Chorvatský fotbal není třeba představovat – byli jsme svědky vašich velkých úspěchů na posledních dvou mistrovstvích světa a vaši prominentní hráči patří mezi světové legendy.

Co můžeme říci o zemi se čtyřmi miliony obyvatel, která získala stříbrné a bronzové medaile na dvou po sobě jdoucích mistrovstvích světa? Pokud jde o investice do fotbalu, jsme rádi, že jsme se společně podíleli na mnoha projektech prostřednictvím programu FIFA Forward.

FIFA a UEFA: "Chorvatsko patří mezi nejúspěšnější v Evropě“

(Foto: Drago Sopta/HNS)

Vývojový turnaj Vlatko Marković stojí za zmínku a věříme, že některé hráče z tohoto turnaje uvidíme na budoucích mistrovstvích světa. Přeji vašemu týmu vše nejlepší na UEFA Euro 2024, stejně jako vašemu ženskému týmu v kvalifikaci mistrovství Evropy. Děkujeme vám, že tak efektivně rozvíjíte mužský a ženský fotbal, a v tomto úsilí budete mít i nadále silnou podporu FIFA,“ řekl Gavat.

Stejně tak, popřál Chorvatsku štěstí na nadcházejícím evropském šampionátu v Německu, jménem prezidenta UEFA Aleksandera Čeferina uvedl poradce UEFA pro národní asociace Jozef Kliment:

„Předávám pozdravy od prezidenta UEFA Aleksandera Čeferina a vedení UEFA; je mi potěšením být zpět v Záhřebu. Letos v létě budou zraky Evropy upřeny na Německo a bezpochyby nezapomenutelné Euro. Vyvážení místního fotbalu s profesionálním fotbalem a elitními soutěžemi je jádrem nové strategie UEFA.

FIFA a UEFA: "Chorvatsko patří mezi nejúspěšnější v Evropě“

(Foto: Drago Sopta/HNS)

UEFA si klade za cíl pokračovat v rozvoji našeho sportu v celé Evropě zapojením lidí na všech úrovních fotbalu. Jsme přesvědčeni, že tato strategie povede k dalšímu rozvoji fotbalu ve všech členských zemích UEFA. Chorvatsko rozhodně patří mezi nejúspěšnější země v Evropě. Se třemi medailemi z mistrovství světa a stříbrnou medailí z Ligy národů je Chorvatsko skutečně výjimečné.

Takový úspěch nepřichází náhodou; vaše země je celosvětově známá svým selektivním procesem a prací s mládeží. Tyto mladé talenty také potřebují optimální podmínky pro rozvoj.

Rozvoj fotbalové infrastruktury proto zůstává jedním ze strategických cílů Chorvatské fotbalové federace. Instalovali jste velké množství umělých hřišť, ale i hybridních hřišť na prvoligových stadionech. Těší nás také dohoda o výstavbě tréninkového kempu Chorvatské fotbalové federace a vidíme v tomto ohledu konkrétní kroky.

(Foto: Drago Sopta/HNS)

Jsme rádi, že UEFA může takové projekty podpořit prostřednictvím programu Hat-Trick. Blahopřeji vám ke všem těmto úspěchům a přeji vše nejlepší, především národnímu týmu na Euru 2024, které začíná za necelé dva měsíce. UEFA je na vaší straně a vždy se můžete spolehnout na naši podporu,“ řekl Kliment.

Chorvatský fotbalový svaz může počítat i s podporou ministerstva turismu a sportu, jak za ministerstvo potvrdil státní tajemník Josip Pavić.

„Když jsem zvažoval, co sdělit, došel jsem k závěru, že mohu parafrázovat legendárního Ćira Blaževiće – klamu si, že o sportu něco vím – a během svého působení na ministerstvu sportu jsem se přesvědčil, že HNS je lokomotiva. chorvatského sportu, a to jak z hlediska managementu, tak výsledků, kterých dosahujete.

(Foto: Drago Sopta/HNS)

Projevujete velkou zodpovědnost vůči ostatním sportům, od akademických po školní, a za to vám děkujeme. Podpoříme vás v rozvoji infrastruktury a dalších projektech a budete i nadále odvádět kvalitní práci jako doposud. Samozřejmě doufám, že společně oslavíme úspěchy chorvatského národního týmu na Euru 2024,“ řekl Pavić.

Za Chorvatský olympijský výbor pronesl projev generální tajemník Siniša Krajač. „Zdravím vás jménem naší olympijské rodiny. Už teď těžko hledám slova chvály pro chorvatskou fotbalovou federaci, když přicházím na vaše shromáždění, takže mohu jen ještě jednou pochválit vaši práci a všechny vaše trenéry, hráče a reprezentanty.

Označili jste naši zemi zvláštním způsobem. S velkým přáním dalších úspěchů, především trenéru Dalićovi na nadcházejícím Euru, bychom i my v Chorvatském olympijském výboru rádi někdy uspěli v kvalifikaci na olympijské hry, abychom měli možnost doplnit naši sbírku fotbalových medailí,“ Krajač uzavřel.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *