Chorvatská kráska se v roce 2024 umístila na třetím místě mezi nejlepšími skrytými drahokamy






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Cestovat
Primošten dělá nejlepší evropský skrytý klenot roku 2024

Primošten

Světově uznávaný cestovatelský portál European Best Destinations zveřejnil seznam 18 nejlepších skrytých klenotů v Evropě pro rok 2024 a mezi nimi leží i chorvatská kráska.

Primošten, který se nachází mezi městy Šibenik a Trogir na chorvatském pobřeží Dalmácie, je na třetím místě seznamu, přičemž portál vyzdvihuje oblíbenou pláž Mala Raduča, jednu z nejdelších pláží v Chorvatsku.

„Pro relaxaci není nic lepšího než dovolená v Chorvatsku, užívat si slunce, křišťálově čistého moře, bohatého dědictví a gastronomie,“ napsali s tím, že Primošten je asi 30 minut jízdy od Šibeniku a přibližně stejně daleko od Šibeniku. Letiště Split.

Pláž Mala Raduča „Primošten je top destinací pro milovníky slunce a moře. Pláž Mala Raduča a její bary, restaurace, slunečníky a vodní aktivity vás uchvátí na první pohled. Je to jedna z nejdelších pláží v Chorvatsku (2 kilometry), takže nebudete muset brzy ráno vstávat, abyste našli místo a užili si zasloužený odpočinek,“ vysvětlili.

V dřívějších dobách, Primošten byla umístěna na ostrově poblíž pevniny. Během tureckých nájezdů v roce 1542 byl ostrov opevněn hradbami a věžemi a s pevninou jej kvůli ochraně spojoval padací most.

Dva chorvatské regiony se umístily na seznamu 100 nejlepších potravinářských regionů na světě

Primošten

Poté, co se Turci stáhli, byl padací most nahrazen hrází a v roce 1564 byla osada pojmenována Primošten, odvozený z chorvatského slova „primostiti“, což znamená „přemostit“.

Primoštenu, posazenému na kopci, dominuje farní kostel sv. Jiří, postavený v roce 1485 a renovovaný v roce 1760, se nachází v blízkosti místního hřbitova. Odtud se naskýtá pozoruhodný výhled na moře a okolí.

7 úžasných chorvatských destinací ze vzduchu

Primošten

Na vrcholu seznamu je město Villajoyosa ve Španělsku, jehož jméno v kastilštině znamená „město klenotů“.

Kromě toho seznam zahrnuje Ares del Maestre (Španělsko), Bokodi (Maďarsko), Naantali (Finsko), Bour (Faerské ostrovy), Blavand (Dánsko), Ulm (Německo), Aljezur (Portugalsko), Dartlo (Gruzie), Castro Urdiales (Španělsko), Landmannalaugar (Island), Čičmany (Slovensko), Ostrov Pico (Azory), Pont-en-Royans (Francie), Wuppertal (Německo), Le Puy en Velay (Francie) a Staithes (Spojené království).

Můžete vidět celý seznam tady.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *