Návštěva krásné opevněné chorvatské vesnice Draguć






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Cestovat

Na kopci hluboko v srdci chorvatského regionu Istrie, na půli cesty mezi Pazinem a Buzetem, se vynořuje klenot – Draguć.

Draguć se může pochlubit malebným kouzlem a dobře zachovalou architekturou a často sloužil jako kulisa pro místní i mezinárodní filmy a seriály, díky čemuž si vysloužil přezdívku „Istrijský Hollywood“.

Draguć sloužil jako místo natáčení více než tuctu mezinárodních a chorvatských filmů za posledních 40 let. Ve filmu „Libertas“ „hrála“ Florencii. Natáčely se zde také scény pro „La Femme Musketeer“ s Nastassjou Kinski a Gerardem Depardieu z roku 2004 a také film „Melita“, „Letači veliko neba“, „Mandrin“, „Suton“, „Maria“ a další z roku 1995. .

Draguć je však víc než jen filmové prostředí. Jeho vyvýšené spektrum kostelů zdobených freskami a jejich posvátnými poklady přitahuje zvědavé tuláky.

Pohled do historie

Současný Draguć se vyvinul kolem stejnojmenné středověké pevnosti, která se hladce začlenila do architektury pozdějších období. Existoval však ještě starší Draguć, asi 2 km na východ, na vrcholu nejvyššího kopce této části Istrie, známého jako Stari Draguć.

Výzkum ukazuje, že Stari Draguć byl ilyrským hradištěm z doby bronzové, jedním z 350 doložených na Istrii. Stari Draguć, stojící v impozantních 503 metrech nad mořem, se mezi nimi odlišuje.

Draguć je zmíněn v historických záznamech jako „Dravuie“ v roce 1102, v darovací listině istrijského markraběte Ulricha akvilejským patriarchům. Později jako součást budoucího Pazinského knížectví připadl gorizským hrabatům a v roce 1374 přešel s celým knížectvím na rakouský rod, jmenovitě na Habsburky. Draguć, umístěný na hranici jejich území, byl častým cílem ničení. Čelilo útokům, požárům a řádění Turků (1483, 1511) a Benátčanů (1421, 1508, 1511). V roce 1523 se stalo součástí Benátské republiky.

Draguć se může pochlubit několika kostely, včetně Sant‘ Eliseo z 12. století s freskami ze 13. století, Madonna del Rosario postavená v roce 1641 a San Rocco e San Sebastiano s freskami Antonia da Padova z roku 1529.

Objevte kouzlo Draguć hluboko v srdci Istrie

Draguć (Foto: Croq/CC BY-SA 3.0)

Draguć není jen útočištěm historie a kultury, ale také je hrdý na to, že je rodištěm proslulého chirurga Antonia Grossicha (1849–1926). V roce 1908 Grossich způsobil revoluci v chirurgické praxi zavedením aplikace jodové tinktury k léčbě chirurgického pole.

Draguć (Foto: Croq/CC BY-SA 3.0)

Draguć (Foto: Croq/CC BY-SA 3.0)

Až budete příště v Chorvatsku, objevte nadčasové kouzlo Draguće, kde se spojuje historie, umění a přírodní krásy, aby vytvořily nezapomenutelný zážitek.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *