Zemětřesení o síle 4,3 zasáhlo blízko města Slunj ve střední Chorvatsku






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Slunj, zemětřesení

(Foto: EMCS)

1. května 2024 – Střední Chorvatsko ve středu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 4,3 stupně Richterovy škály.

Chorvatská seismologická služba uvedla, že epicentrum silného zemětřesení, které udeřilo dnes v 5:38 ráno, bylo zaznamenáno 15 km jižně od města Slunj na hranici s Bosnou a Hercegovinou.

Dnes, 1. května 2024, v 5:38, zaznamenaly seismografy Seismologické služby Chorvatské republiky poměrně silné zemětřesení s epicentrem přibližně 15 km jižně od Slunje, napsala chorvatská seismologická služba.

„Síla zemětřesení byla 4,3 stupně Richterovy škály a intenzita v epicentru byla odhadnuta na V-VI stupně EMS stupnice. Zemětřesení bylo cítit v celém Chorvatsku, nejvíce v Lice a středním Chorvatsku.

Silný otřes trval jen pár sekund a pocítili ho i lidé v hlavním městě Záhřebu. V současnosti nejsou hlášeny žádné větší škody.

slunj zemětřesení

Slunj (Foto: MarioCRO/Public domain)

Můžete vidět záběry CCTV z doby, kdy zemětřesení udeřilo tady

Slunj je známý svou půvabnou dolní čtvrtí Rastoke, která je známá svými malebnými vodopády a pečlivě udržovanými mlýny na kukuřici z 18. století. Rastoke, pojmenované podle říčních ramen, je malebná oblast, kde se řeka Slunjčica, místně nazývaná „Slušnica“, vlévá přes četné vodopády, než se spojí s řekou Korana. Kromě toho je Rastoke domovem 22 vodních mlýnů.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne







Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *