FOTKY: Chorvatsko slaví 1. máj tradičním fazolovým gulášem zdarma






května v Osijeku

(Foto: Město Osijek)

Tisíce lidí přišly po celém Chorvatsku na tradiční obědy s fazolovou polévkou zdarma, protože ve středu byl vyhlášen 1. máj neboli Mezinárodní den pracujících.

1. máj se v Chorvatsku slaví státním svátkem a tradicí podávání fazolového guláše zdarma.

Záhřeb

V záhřebském parku Maksimir se tento den slavil tradičními porcemi fazolového guláše a štrukli spolu s hudebním a kulturním programem.

V Maksimiru, kde se rozdalo 40 000 porcí fazolí a 25 000 porcí štrukli, se sešly desetitisíce návštěvníků.

Chorvatsko si slaví 1. máj tradičním fazolovým gulášem zdarma

(Foto: Město Záhřeb)

Chorvatsko si slaví 1. máj tradičním fazolovým gulášem zdarma

(Foto: Město Záhřeb)

„Je to den, který nám vždy připomíná dlouholetý boj za práva každého pracujícího. Práva pracovníků nejsou dána svobodně; vždy se o ně bojuje a tento boj musí vždy pokračovat a postupovat,“ řekl Starosta Tomislav Tomaševićzdůrazňující, že jako společnost to nesmíme nikdy přehlížet, ale spíše se snažit zajistit pracovníky s obsahem a usnadnit spravedlivější zaměstnávání spolu s kvalitnějšími sociálními, zdravotními a vzdělávacími službami.

Chorvatsko slaví 1. máj

(Foto: Město Záhřeb)

„Jako jeden z hlavních zaměstnavatelů má město Záhřeb za cíl jít příkladem a být katalyzátorem pozitivních změn. Proto jsme v letošním roce opět navýšili hmotná práva pracovníků ve společnostech jako Zagrebački Holding, ZET, Zagrebački Velesajam, URIHO s ohledem na ekonomickou situaci, inflaci a stav na trhu práce,“ dodal. .

Chorvatsko slaví 1. máj

(Foto: Město Záhřeb)

Dav si užil vystoupení Gibonni, Martina Kosovace, The Kazetofon band, ZET Zagreb Orchestra, Šlagerists, Superstar, Ivany Galić a SoulBEAT, stejně jako trio sopranistek „One“ spolu s četnými dětskými sbory, tanečními skupinami a dalšími. dětské aktivity.

Chorvatsko slaví 1. máj

(Foto: Město Záhřeb)

Chorvatsko slaví 1. máj

(Foto: Město Záhřeb)

Osijek

Město Osijek ve středu uspořádalo tradiční slavnost na levém břehu řeky Drávy.

Členové sdružení „Majstori Kotlića Slavonia i Baranje“ připravili pro místní i návštěvníky 2500 porcí fazolí. Obědu se zúčastnil starosta Ivan Radić.

května v Osijeku

(Foto: Město Osijek)

Každá porce fazolí byla doplněna kouskem tradičního slavonského koláče – umžamara a zajištěno bylo i pití. Slavnostní atmosféru doplnil Slavonia Band.

Vukovar

V letošním roce se v parku Adica-Forest ve Vukovaru slavil Mezinárodní den pracujících, který pořádalo město Vukovar a CK města Vukovaru.

Velké množství občanů, ale i návštěvníků z jiných měst se sešlo na oblíbeném výletním místě Vukovar, kde bylo za pomoci studentů odborné školy „Marko Babić“ rozdáno 1400 porcí fazolí.

Starosta Penava poblahopřál občanům k Mezinárodnímu dni pracujících a popřál jim příjemně strávené chvíle v přírodě.

Vukovarský máj

(Foto: Město Vukovar)

„Je skvělé vidět v tento den spoluobčany v radosti a štěstí. Tradice se ctí; sdíleli jsme fazole a užívali si vzájemné společnosti. Lidé jsou připraveni na zábavu, humor, tanec a písničky, a to je nejdůležitější. Stabilní a zdravé prostředí je klíčové a společně právě takovou atmosféru vytváříme,“ starosta Penava zdůraznil.

Marina Sekulić, ředitelka Turistického sdružení města Vukovar, vyzdvihla Adicu jako tradiční destinaci, kde se 1. května scházejí občané.

„Očekáváme velký počet návštěvníků, kteří se budou moci kochat přírodou po celý den. Ve spolupráci s Městem Vukovar jsme rozdali 1400 porcí fazolí a připravili hudební zábavu. Jsem si jistý, že se každému bude líbit a najde si něco pro sebe,“ řekl ředitel Sekulić.

Kromě bohaté gastronomické nabídky doplnil venkovní posezení koncert TS „Bećarski Inat“ a Branko Čulić. Občané oslavili Mezinárodní den pracujících fazolemi a písněmi a využili příležitosti strávit den s rodinou a přáteli v dobře udržovaném přírodním prostředí v centru města.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *