Přijíždí první EuroNight vlak mezi Slovenskem a chorvatským pobřežím






EuroNight vlak přijíždí do Splitu

EuroNight vlak přijíždí do Splitu (Foto: HTZ)

Do chorvatského Splitu v sobotu dorazil první vlak EuroNight ze slovenské Bratislavy.

Trasa z Bratislavy do Splitu, kterou provozují Slovenské dráhy (ZSSK) ve spolupráci s Rakouskými spolkovými dráhami ÖBB, prochází rakouskou Vídní.

Služba poběží přes léto až do podzimu a skončí 5. října, uvedlo v prohlášení Chorvatské turistické sdružení.

Linka bude do Splitu fungovat každou středu, pátek a neděli a zpět do Bratislavy každé pondělí, čtvrtek a sobotu.

Tato trasa umožňuje kromě cestujících i přepravu vozidel, včetně automobilů a motocyklů, z Vídně. Očekává se, že touto trasou do Splitu během této sezóny pocestuje přes 20 000 návštěvníků ze Slovenska.

Inaugurační vlak přivítal prezident Zastoupení slovenských železnic Peter Helexa spolu s dalšími zástupci ZSSK a ředitelem zastoupení Chorvatského turistického sdružení pro ČR a SR Miodragem Mlačićem.

„Splitsko-dalmatská župa je již léta oblíbenou destinací slovenských hostů a rok od roku výrazně stoupá návštěvnost. Jsme nesmírně potěšeni, že Slovenské dráhy a ÖBB rozpoznaly tento zájem o náš region, a věříme, že toto nové spojení bude klíčové pro další zlepšování výsledků našeho cestovního ruchu na dvou mimořádně významných trzích, na Slovensku a v Rakousku. Zřízení této trasy jen potvrzuje jejich lásku a oddanost Dalmácii. Tato linka má také další význam, protože bude fungovat po dobu šesti měsíců a poskytne nám příležitost dosáhnout ještě lepších výsledků mimo letní sezónu.

S nadějí na úspěšnou spolupráci s našimi partnery ze Slovenských drah a ÖBB se těšíme na pozitivní dopad tohoto nového spojení na naši místní ekonomiku a turistický průmysl,“ řekla Ivana Vladović, ředitelka Turistického sdružení Splitsko-dalmatské župy. příjezd prvního vlaku z Bratislavy.

„Slovenský trh je jedním z našich nejvýznamnějších zdrojových trhů, ze kterého jsme v roce 2023 zaznamenali rekordních 520 000 příjezdů a 3,3 milionu přenocování. Za první 4 měsíce aktuálního turistického roku jsme dosáhli 20 000 příjezdů a 75 000 přenocování, což je o 7 % více ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Slováci favorizují Splitsko-dalmatskou župu a loni zaznamenali 800 000 přenocování.

EuroNight vlak přijíždí do Splitu

EuroNight vlak přijíždí do Splitu (Foto: HTZ)

K tomuto skvělému výsledku bezesporu přispěla i možnost přijet vlakem. Vlak bude letos jezdit třikrát týdně od 3. května do 5. října a slovenské dráhy nás informují, že očekávají přepravu ještě více cestujících, ale i aut a motocyklů,“ uvedl ředitel závodu Miodrag Mlačić. Zastoupení Chorvatského turistického sdružení pro Českou republiku a Slovensko.

Slovensko se v počtu přenocování v Chorvatsku řadí do první desítky zemí, konkrétně deváté. Většina přenocování se uskutečňuje ve Splitsko-dalmatské župě (25 % přenocování slovenských turistů, přibližně 800 000 během roku 2023). Tito hosté se vedle „slunce a moře“ zajímají především o přírodu, gastronomii a poznávání destinací.

V průměru slovenští hosté utratí v Chorvatsku 141,5 EUR za den a podle údajů Chorvatské národní banky byly z tohoto trhu během roku 2023 vygenerovány příjmy kolem 211 milionů EUR.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *