Otevření nejvyšší budovy v Chorvatsku






Nejvyšší budova v Chorvatsku se otevírá

Dalmatia Tower (Foto: Press)

V den svátku Svatý Domniuspatrona města Split, se zítra uskuteční slavnostní otevření Dalmatia Tower, nejvyšší budovy v Chorvatsku.

Akce se výstižně jmenuje „Nade vše“, což naznačuje, že recepce se bude konat v nejvyšší budově v Chorvatsku.

Dalmátská věž je vysoký 135 metrů a navrhl ho renomovaný chorvatský architekt Otto Barić.

Tento mrakodrap získal dvě prestižní mezinárodní ocenění: „European Property Awards“ za nejlepší architektonické řešení pro výškové komerční budovy a „International Property Award“ za nejlepší projekt v kategorii development.

Nejvyšší budova v Chorvatsku se otevírá

(Foto: Tisk)

Obě ceny byly uděleny uprostřed tvrdé evropské a světové konkurence, kdy Dalmatia Tower soutěžila mezi stovkami budov a projektů.

V rámci komplexu zahájil loni v červenci provoz hotel AC, který je součástí portfolia největší světové hotelové sítě Marriott International. AC Hotel Split je také prvním zástupcem své značky v Chorvatsku a dláždí cestu pro zcela nový hotelový a turistický průmysl.

Přestože je Dalmatia Tower v provozu od července loňského roku, nyní se celý areál představí veřejnosti s velkolepým a nevídaným programem.

Nejvyšší budova v Chorvatsku se otevírá

(Foto: Tisk)

Investor Josip Komar vyjádřil hrdost a štěstí, že po letech procesů byl dokončen projekt, který Splitu vdechl život.

„Dnes v Dalmatia Tower pracuje téměř 1000 lidí, z toho minimálně 700 ve vysoce specializovaných IT. Vedle hotelu AC zde působí mnoho mezinárodních společností, a to je přesně to, na co jsme se zaměřili. Chtěli jsme Split urbanisticky, turisticky i korporátně přemístit a vytvořit obrysy budoucího rozvoje města.

Nejvyšší budova v Chorvatsku se otevírá

Josip Komar (Foto: Tisk)

Dalmatia Tower nepochybně představuje monumentální urbanistickou a architektonickou hodnotu moderní Dalmácie, spojující současný minimalismus se starodávným dědictvím Splitu do harmonického celku,“ vysvětlil Komar, proč se slavnostní otevření koná právě teď.

Nejvyšší budova v Chorvatsku se otevírá

(Foto: Tisk)

Vzhledem k tomu, že jsme mrakodrap i hotel zprovoznili vloni, přímo uprostřed hlavní sezóny, neměli jsme prostě logistické ani časové možnosti, abychom ceremoniál takového rozsahu uspořádali dříve.

Proto jsme se mezitím opravdu snažili, aby vše bylo na té nejvyšší úrovni, protože náš projekt je největším architektonickým počinem posledního desetiletí, kromě mostu Pelješac. Pro Split, Dalmácii a Chorvatsko je to velký den,“ říká Komar.

Z hotelu AC by Marriott Split prozradili řadu podrobností o ceremonii a zdůraznili exkluzivní momenty, které budou označovat současnou historii Splitu.

Nejvyšší budova v Chorvatsku se otevírá

(Foto: Tisk)

„Na tento večer jsme se s týmem zkušených profesionálů připravovali měsíce. Například z vrcholu Dalmatia Tower bude laserová show viditelná z vesmíru satelity. Kromě toho horolezci rozšíří po celé budově ikonickou chorvatskou vlajku, která doprovázela naše fotbalisty na mistrovství světa v Rusku a Kataru, ukáže jak vlastenectví, tak se stane kultovní fotografií, která bude kolovat po celém světě.

Nejvyšší budova v Chorvatsku se otevírá

(Foto: Tisk)

Gibonni navíc předvede koncert a všichni hosté budou moci v jednu chvíli vyjít na střechu a být svědky působivého výhledu na Split, moře a ostrovy, stejně jako velkolepého ohňostroje, který ozáří Dalmácii. Tower,“ řekl Damir Lukić, generální ředitel AC Hotel by Marriott Split, a oznámil řadu dalších překvapení, která budou odhalena v den otevření.

Vernisáže se zúčastní řada známých osobností ze světa zábavy, sportu, podnikání, politiky a kulturního života ve Splitu a Chorvatsku.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *