Split vyhrává právo hostit evropské univerzitní hry






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
První restaurace Sophia Loren otevřená v Chorvatsku

Rozdělit

ZÁHŘEB, 6. května (Hina) – Město Split na jihu Jadranu a jeho okolí bude v roce 2028 hostit 9. evropské univerzitní hry.

Split si zajistil hostovací práva v portugalském Aveiru, když na zasedání výkonného výboru Evropské univerzitní sportovní asociace (EUSA) zvítězil nad kandidaturou turecké Manisy a španělské Granady.

9. Evropské univerzitní hry se budou konat během dvou týdnů v červenci 2028 a přijede do nich více než 5 000 sportovců z přibližně 400 univerzit ze 40 evropských zemí, kteří budou soutěžit ve 24 sportech. Během těchto dvou týdnů Split zrealizuje přes 60 000 přenocování.

Potenciálními spoluhostiteli Evropských univerzitních her 2028 jsou vedle Splitu města a obce Dugopolje, Kaštela, Klis, Makarska, Omiš, Podstrana, Sinj, Solin, Trogir a Vrlika.

Budou se na nich konat soutěže v různých sportech jak venku, tak uvnitř i na vodě, protože jezero Peruča bude poprvé hostit mezinárodní univerzitní závod.

chorvatsko nejlepší 7denní výletní cíl

Omiš

Kromě infrastruktury určené primárně studentům, která v budoucnu zůstane, bude organizace her ve Splitu přínosem pro četná sportovní zařízení postavená pro Středomořské hry, které budou hostit sportovní soutěže v roce 2028.

Chorvatsko má zkušenosti s pořádáním mezinárodních akademických sportovních akcí, se zvláštním důrazem na 3. evropské univerzitní hry, které se konaly v Záhřebu a Rijece v roce 2016. Nejvýraznějším dědictvím těchto her je renovace dvou studentských kolejí v Záhřebu a výstavba nových studentských kolejí v Rijece.

V plánu pořadatelů pro hry 2028 je uspořádat soutěže v ženských i mužských kategoriích v těchto sportech: basketbal 3×3, badminton, basketbal, plážová házená, plážový volejbal, fotbal, futsal, házená, veslování, stolní tenis, tenis , volejbal, judo, karate, kickbox, taekwondo, orientační běh, paddle tenis, rugby 7s, sportovní lezení, vodní pólo, plachtění, plavání a para plavání.

Hostitelem Evropských univerzitních her 2028 je Chorvatská akademická sportovní federace ve spolupráci s vládou, Ministerstvem cestovního ruchu a sportu, městem Split, Univerzitou ve Splitu a Splitsko-dalmatskou župou, zatímco organizátor her jako událost je EUSA.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *