VIDEO: Uvnitř trajektu na počest Olivera Dragojeviće






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Iniciativa Chorvatského svazu hudebníků pojmenovat novou loď Jadrolinija po hudební legendě Oliveru Dragojevićovi byla přijata.  Nová loď Jadrolinija bude plout mezi Splitem a Vela lukou na ostrově Korčula, dvě významná místa zesnulého velikána.  Oliver Dragojević, který zemřel v roce 2018 ve věku 70 let, se narodil ve Vela Luka na ostrově Korčula, ale velkou část života žil ve Splitu.  Nově získaná loď Jadrolinija, dříve pojmenovaná "Vela Luka," která se ke konci roku 2023 připojila k bílé flotile, má nové jméno – „Oliver," Jadrolinija to uvedla v dnešním prohlášení.  Trajekt "Olivere" bude provozovat státní trajektovou linku Split - Vela Luka - Ubli a při svých každodenních plavbách se dotkne rodiště Olivera Dragojeviće.  Tento básník a hudebník dojal svou hudbou celé Chorvatsko, zejména ty, kteří žijí u moře a od moře.  V roce 2018 byl položen v doprovodu katamaránu Jadrolinija, a to je pocta odpovídající jeho odkazu.

(Foto kredit: Jadrolinija)

Nejnovější přírůstek do její flotily Jadrolinije, trajekt „Oliver“, se tento týden vydal na svou první plavbu, čímž uctívá upřímnou poctu jednomu z nejoblíbenějších chorvatských hudebníků, zesnulému Oliveru Dragojevićovi.

Tento nový trajekt bude plout mezi Splitem a Vela Lukou na ostrově Korčula, místy hluboce spojenými s Dragojevićovým životem a odkazem.

Zatímco trajekt sám o sobě není zcela nový, jeho zvýšená kapacita pojmout více cestujících a vozidel je pozoruhodným zlepšením.

Loď se proslavila nejen svými schopnostmi, ale i svým jménem. Původně se zamýšlelo pojmenovat „Vela Luka“ podle místa určení, ale rozhodnutí pojmenovat jej „Oliver“ dodalo trajektu zvláštní význam pro Chorvaty.

Oliver Dragojević, který zemřel v roce 2018 ve věku 70 let, se narodil ve Vela Luce, ale velkou část svého života strávil ve Splitu. Jeho hudba hluboce rezonovala mezi lidmi v celém Chorvatsku, zejména těmi, kteří žijí u moře a od moře.

Trajekt „Oliver“ bude provozován na státní trajektové lince Split – Vela Luka – Ubli, pravidelně se bude dotýkat břehů Dragojevićova rodného domu, a tak denně oslavovat jeho památku.

Interiér s motivem Oliver

Na poctu jeho odkazu je interiér trajektu laděn do hudby Olivera Dragojeviće.

Cestující zde naleznou stěny zdobené texty jeho písní a barové stolky, které evokují jeho hudebního ducha, díky čemuž je každá cesta nostalgickým zážitkem.

Jadrolinija vyjádřila své nadšení a uvedla, „Trajekt „Oliver“ naplní cestující každý den hrdostí a vzpomínkami na Olivera.“

Plavidlo, původně postavené v roce 1997 společností Usuki Shipbuilding v Japonsku jako „Ferry Tsurugi“ pro Nankai Ferry, prošlo několika transformacemi. Později fungovala jako „Hermes“ pro Kerkyra Seaways v Řecku. Trajekt měří 108 metrů na délku a 17 metrů na šířku a nyní nachází svůj nový domov v Chorvatsku a slouží jako dojemná pocta muži, jehož hudba stále oslovuje srdce.

Podívejte se do útrob trajektu ve videu níže s laskavým svolením EdoStuff Aviation.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *