Archeologové odhalují tajemství v jižním Chorvatsku






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Archeologické zázraky objevené v jižním Chorvatsku

Mljet (Foto: Ivan Bagic)

Archeologům se podařil další velký objev. Současné poznatky jasně naznačují, že ostrov Mljet v jižním Chorvatsku byl důležitou zastávkou na obchodních cestách.

Během posledních dvou týdnů odhalovali archeologové tajemství moře v rámci podvodního průzkumu v Polače na Mljetu, Dnevnik.hr hlášeno.

Dotyčná oblast se nachází před palácem z pozdní antiky, který je svým stylem podobný Diokleciánovu paláci ve Splitu. Místo bylo naposledy podrobně prozkoumáno asi před 50 lety.

„V 70. letech minulého století byly lokalizovány určité ponořené architektonické struktury, ale toto je první důkladné vyšetřování zaměřené na určení stavebních technik přístaviště a mola, které jsme našli, a také rybníka, který byl dříve neznámý.

Chceme tyto nálezy porovnat se stavebními technikami paláce a určit, zda patří do stejného období, nebo existují jiné poznatky,“ řekl. Igor Miholjekvedoucí výzkumník z Chorvatského institutu ochrany přírody.

Do projektu se zapojili i archeologové ze Slovenska a Německa a nadšení je velké

„V našich vodách nemáme dobré podmínky, takže toto je příležitost pro naše studenty, aby se dozvěděli více o dokumentačních technikách a podvodní archeologii,“ řekl Miroslav Daňová z Trnavské univerzity.

„Jsme překvapeni množstvím keramiky, kterou jsme v této oblasti našli, a pozůstatky římské říše,“ řekl. Martin Goldammer z Německé společnosti pro podporu podvodní archeologie.

Tradiční způsob rybolovu na chorvatském ostrově Mljet - právo a obživa

Mljet

Cílem výzkumu, který začal loni a nyní pokračuje, je dozvědět se co nejvíce o životě obyvatel Mljetu z 5. a 6. století.

„Většinou se jedná o vyřazené předměty, které dorazily lodí nebo obchodem, většinou jde o amfory, které jsou pro nás důležité, protože nám umožňují datovat a určit jejich původ. To je důkaz, že Mljet byl na obchodní cestě mezi Východem a Západem,“ Miholjek.

Všechny artefakty byly pečlivě odstraněny z moře, ale k vystavení veřejnosti zbývá ještě dlouhá cesta, Dnevnik.hr hlášeno.

„Nyní stráví šest měsíců až rok ve sladké vodě, poté budou naši restaurátoři dělat svou práci – rekonstruovat, zpevňovat, a pokud možno i rekonstruovat celé objekty. Doufáme, že je poté představíme veřejnosti, protože veřejný dosah je vlastně podstatou naší práce,“ řekl Pavlem Dugonjićemvedoucí katedry podvodní archeologie.

Mljet

Mljet

Výzkum bude pokračovat i v příštím roce s cílem propojit to, co archeologové dosud našli, s dalšími, zatím neprobádanými částmi mořského dna.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *