Chorvatsko dostane první závodní dráhu připravenou pro Formuli 1






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Sport
Chorvatsko dostane první závodní dráhu připravenou pro Formuli 1

Chorvatsko dostane první závodní dráhu připravenou pro Formuli 1

Do roku 2027 má mít Chorvatsko zcela nový závodní okruh s názvem Croatia Ring.

Tato trať bude splňovat všechna kritéria a standardy pro Formuli 1 a bude schopna hostit největší světové auto-moto závody.

Podle zdrojů byl projekt na úterním jednání Komise pro hodnocení a stanovování strategických projektů zařazen na seznam národních strategických projektů a jeho realizace by měla začít brzy, Index.hr hlášeno.

Poloha blízko Slunj

Trať bude postavena v lokalitě Lapovac – Blagaj u Slunje a projekt byl zahrnut do územního plánu okresu Karlovac již v roce 2022.

To znamená, že vše je připraveno k realizaci a investoři jsou podnikatelé z Chorvatska. Budou financovat stavbu trati, takže na ni nepůjde ani cent z veřejných peněz.

„Mohu potvrdit váš dotaz a dodat, že na tomto velkém turistickém projektu výstavby závodního okruhu Croatia Ring, postaveného podle nejvyšších světových standardů, pracujeme tři roky. Je významná nejen pro oblast Slunj a Karlovacké župy, ale pro celé Chorvatsko.

Jedná se o zcela soukromý projekt financovaný několika chorvatskými investory a podnikateli, jako jsou Ante Bušić a Tomislav Mamić, bez veřejných peněz nebo státních pozemků. Pod projektem je podepsána přední světová společnost na stavbu tratí Formule 1 TILKE GmbH spolu s architekty Hermannem a Carstenem Tilkovými. Zapojeni jsou i poradci, včetně bývalého mistra světa formule 1 Jacquese Villeneuvea.

Cesta je ještě dlouhá, ale postupujeme krůček po krůčku, jako doposud. Jde o nesmírně komplexní projekt, a až bude čas, vše představíme veřejnosti. Jsme vděční všem, kteří uznali a podpořili tento výjimečný projekt, zejména za zařazení do Chorvatských strategických projektů, jejichž cílem je urychlit všechny postupy,“ řekl Davorin Štetner, jeden z lidí stojících za projektem. Index.hr.

V první fázi bude trať dlouhá čtyři kilometry a ve druhé fázi ji lze upravovat a měnit podle potřeb. Díky své konfiguraci bude splňovat všechny standardy FIA, což umožňuje teoretickou možnost pořádání všech závodů schválených FIA, jako jsou závody GT, MotoGP nebo dokonce Formule 1.

Poradce: bývalý mistr světa formule 1

Nová trať bude úplně jiná, náročnější a modernější než ta v Grobniku a poradcem pro její stavbu bude Jacques Villeneuve, mistr světa formule 1 z roku 1997. Kromě toho bylo zapojeno mnoho zahraničních odborníků, aby zajistili, že je postaven podle nejvyšších standardů.

Chorvatsko dostane první závodní dráhu připravenou pro Formuli 1

Kromě toho, že se jedná o významnou vzpruhu pro chorvatské auto-moto sporty, očekává se, že výstavba nové dráhy významně ekonomicky oživí tuto část Chorvatska. Očekává se, že trať ročně přiláká tisíce návštěvníků a v budoucnu by mohla potenciálně hostit největší závody ve světě auto-moto sportů.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *