Papež František má audienci s chorvatským týmem ve Vatikánu






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
papež František chorvatsko tým Vatikán

Chorvatský tým ve Vatikánu (Foto kredit: Drago Sopta/HNS)

V aule Pavla VI. ve Vatikánu se konala soukromá audience u Svatého otce papeže Františka pro chorvatskou fotbalovou reprezentaci a delegaci Chorvatské fotbalové federace v čele s prezidentem Marijanem Kustićem.

Chorvatský tým se měl setkat s papežem Františkem loni v červnu, ale dz důvodu náhlé operace Jeho Svatosti byla soukromá audience odložena na dnešní den.

papež František oslovil chorvatskou delegaci se zvláštním pozdravem a řekl:

„Zatímco hrajete fotbal, jste tým a máte tu čest reprezentovat svůj národ. Toto „být tým“ je aspekt sportu, který rád vyzdvihuji, protože odráží společenský život v různých prostředích, kde lidé žijí a pracují společně. Důležité jsou jednotlivé akce, fantazie, kreativita… Pokud ale převládne individualismus, naruší se celková dynamika, cíle se nedosáhne.

Děkuji, že jsi příkladem toho, jak být tým!“ řekl papež František.

Prezident Kustić daroval papeži zarámovaný chorvatský reprezentační dres s číslem jedna a jménem Franjo na zádech spolu s replikou prvního míče, kterým se v Chorvatsku hrál fotbal.

„Je pro nás velkou ctí, že jsme měli příležitost setkat se se Svatým otcem a děkujeme mu za jeho požehnání a milá slova, která nám adresoval. Jsme hrdí na to, že prostřednictvím fotbalu máme tu čest reprezentovat chorvatský lid. Věřím, že svět díky našemu národnímu týmu poznal Chorvaty jako talentovaný, vášnivý a statečný národ, jehož nejdůležitějšími hodnotami jsou víra v Boha a láska k rodině a vlasti.

Snímky našich hráčů oslavujících svou víru v Boha během největších okamžiků chorvatského fotbalu obletěly svět a ukázaly, jak důležitá je víra v životech našich hráčů. Z tohoto důvodu bylo toto setkání pro nás všechny neocenitelné,“ řekl Marijan Kustićšéf chorvatské fotbalové organizace.

„Jsme požehnáni, že jsme měli příležitost setkat se se Svatým otcem. Sloganem našeho národního týmu je jen jedno slovo: rodina. Rodinné hodnoty jsou základem všech našich úspěchů.

Jednota, spolupráce, respekt, podpora, přátelství, láska a víra jsou tím, co tento tým reprezentuje, podporuje a čím každý den žije. Toto setkání nás dále inspirovalo k tomu, abychom pokračovali stejným směrem a hrdě reprezentovali náš lid a vlast,“ zdůraznil trenér chorvatského týmu, Zlatko Dalić.

Na konci audience se papež František neformálně obrátil na chorvatský tým těmito slovy:

„Na minulém mistrovství světa jsi byl třetí, příště buď první nebo druhý!“

Po audienci provedl pomocný záhřebský biskup Ivan Šaško chorvatský tým a delegaci HNS přes sv. Petrova bazilika.

U oltáře svatého Jana Pavla II. byla přednesena společná modlitba, které předcházelo společné foto.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne







Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *