2,25 milionu € ve stipendiích pro Chorvaty v zahraničí






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
2,25 milionu € ve stipendiích pro Chorvaty v zahraničí

2,25 milionu € ve stipendiích pro Chorvaty v zahraničí

ZÁHŘEB, 6. června (Hina) – Ústřední státní úřad pro Chorvaty žijící v zahraničí udělil 1 500 stipendií chorvatským studentům mimo Chorvatsko pro akademický rok 2023/2024, což je o 350 stipendií více než v loňském roce v celkové výši 2 250 000 EUR.

Měsíční výše stipendia je 150 € a studenti dostanou celkem 1 500 € jednorázově na deset měsíců.

Z celkového počtu udělených stipendií bylo 300 uděleno chorvatským studentům ze zahraničí studujícím v Chorvatsku – 260 z nich je z Bosny a Hercegoviny, 32 příslušníků chorvatské národnostní menšiny a 8 příslušníků chorvatské diaspory.

Centrální úřad udělil 1 108 stipendií chorvatským studentům studujícím v Bosně a Hercegovině, 86 studentům v Srbsku a Severní Makedonii a jedno chorvatskému studentovi v Černé Hoře.

Od tohoto akademického roku byly zavedeny nové žebříčky pro chorvatské studenty patřící k chorvatské národnostní menšině žijící v Černé Hoře, Kosovu, Severní Makedonii a Srbsku, kteří mají status řádných studentů na veřejných vysokých školách v zemi svého bydliště.

Bylo přidáno nové kritérium přiměřeného bodového hodnocení pro studenty bez náležité rodičovské péče, protože jsou zvláště zranitelnou skupinou studentů, kteří potřebují během svého vzdělávání další finanční podporu.

Mezi studenty byl o stipendia značný zájem; v soutěži vyhlášené na konci prosince 2023 bylo přijato 2 762 přihlášek, z nichž 2 444 splnilo formální náležitosti.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *