Talentovaní mladí chorvatští Novozélanďané získali inaugurační stipendia






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Talentovaní mladí chorvatští Novozélanďané získali inaugurační stipendia

Talentovaní mladí chorvatští Novozélanďané získali stipendia (Foto: Chorvatská kulturní společnost NZ)

Dva mladí Chorvati a Novozélanďané získali zahajovací stipendia Davorin Ozich Youth Scholarships jako uznání za jejich sportovní a akademické úspěchy.

Stipe Ukichve věku 17 let, a Mia Grgicevichováve věku 20 let, obdrželi stipendia ve výši 2 500 $ každému na ceremoniálu konaném v Chorvatské kulturní společnosti v Te Atatu během výroční oslavy Dne státnosti dne 8. června 2024.

Ukich vyhrál sportovní kategorii stipendijní ceny. V současné době hraje fotbal za Auckland City FC a rychle se stal náctiletou sportovní senzací a pomohl klubu nedávno získat v květnu titul Oceánské fotbalové konfederace (OFC).

Reprezentoval také Nový Zéland na mistrovství světa ve fotbale hráčů do 17 let. Ukich doufá, že využije své stipendijní prostředky na podporu své snahy o profesionální fotbal v zámoří, a říká, že se cítí podporován chorvatskou komunitou.

„Pomoc, kterou toto stipendium poskytuje, mi pomůže růst jako člověk a také si splnit sen stát se profesionálním fotbalistou,“ říká.

Talentovaní mladí chorvatští Novozélanďané získali inaugurační stipendia

Christine Ozich, vítěz sportovního stipendia Stipe Ukich, Len Stulich, Marija Batistich (Foto: Chorvatská kulturní společnost NZ)

Grgicevich v současné době studuje na Rider University v New Jersey v USA a získal akademickou kategorii stipendijní ceny. Grgicevich je student-sportovec na Rider University, hraje vysokoškolský fotbal.

Byl to však její akademický úspěch, který zvláště vynikl stipendijnímu panelu, který ji ocenil, že každý semestr důsledně sestavovala seznam děkanů vysoké školy (který uznává akademický úspěch) a udržovala kumulativní GPA 3,96 ze 4,00.

Grgicevich říká, že stipendium využije k dokončení studia v oboru financí.

„Získání této ceny je pro mě neuvěřitelně smysluplné,“ říká Grgicevich. „Moje kultura a chorvatské dědictví hrály v mém životě významnou roli a je mi ctí reprezentovat na této cestě nejen sebe, ale i celou naši komunitu.“

Talentovaní mladí chorvatští Novozélanďané získali inaugurační stipendia

Prezident Chorvatské kulturní společnosti Nového Zélandu Len Stulich, vítězka akademického stipendia Mia Grgicevich, porotci panelu stipendií Christine Ozich a Marija Batistich (Foto: Chorvatská kulturní společnost NZ)

Stipendium Davorin Ozich Youth Scholarship bylo zahájeno v roce 2024 s cílem ocenit mladé Chorvaty na Novém Zélandu, kteří prokazují talent, slib a oddanost svému úsilí. Je pojmenován na počest zesnulého Davorina Ozicha, zakládajícího prezidenta Chorvatské kulturní společnosti Nového Zélandu.

Každý rok může být uděleno 2 500 $ v každé ze čtyř kategorií: akademické, sportovní, podnikatelské a kulturní.

V letošním roce porota ocenila také dva vysoce hodnocené příspěvky, a to Vito KachUrov (17 let) a Anton Vrdoljak (18 let). Porota také ocenila celkově vysokou kvalitu žádostí o stipendia.

Talentovaní mladí chorvatští Novozélanďané získali inaugurační stipendia

Len Stulich, Christine Ozich, vysoce chválený příjemce Anton Vrdoljak, Stipe Ukich, Mia Grgicevich, vysoce chválený příjemce Vito Kačurov, Marija Batistich (Foto: Chorvatská kulturní společnost NZ)

„Davorin Ozich Youth Stipendium je skvělou příležitostí pro Chorvatskou kulturní společnost, aby podpořila naši mládež a povzbudila ji, aby se spojila se svou kulturou a její společností,“ říká porotkyně Christine Ozich, manželka zesnulého Davorina Ozicha. „Je opravdu fantastické vidět, že budoucnost naší kultury na Novém Zélandu je ve vynikajících rukou.“

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *