Rekordní předsezónní turistika na Istrii






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Září je nejlepší měsíc pro návštěvu Chorvatska

Rovinj

Předsezónní turistika na chorvatském Istrijském poloostrově byla nejlepší v historii.

Letos v květnu bylo o půl milionu přenocování více než loni, což výrazně ovlivní dobré předsezónní výsledky poloostrova, Ranní noviny hlášeno.

„Letošní květen byl historickým rekordem v plném slova smyslu. Měli jsme 550 000 příjezdů a 2,6 milionu přenocování. Index pro příjezdy byl 118 a pro přenocování působivých 126. Celkově bylo ve srovnání s loňským květnem o 530 000 přenocování více. Tento výsledek určitě ovlivnil celkové údaje za prvních pět měsíců,“ řekl Denis Ivošević, ředitel Istrie Tourist Board.

Za prvních pět měsíců Istrie zaznamenala 1,04 milionu příjezdů a 4,2 milionu přenocování, což je o 9 % více příjezdů a o 13 % více přenocování ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Hotely zaznamenaly 7% zlepšení, zatímco kempy a soukromé ubytování zaznamenaly 18% nárůst.

"Chorvatská muzea zaznamenala rekordní 27% nárůst návštěvníků

Aréna v Pule

Nejpočetnější byli Němci s 1,4 miliony přenocování, což představuje třetinu z celkového počtu, s 26% nárůstem dopravy. Rakušané zaznamenali 652 000 přenocování, což je o 7 % více, zatímco Slovinci 580 000 přenocování s 10% nárůstem dopravy.

Následují Chorvati, Italové, Poláci a Srbové.

„Důvodem tak dobrých výsledků je určitě pozměněný prázdninový program. Letos byly Velikonoce na konci března, zatímco loni v dubnu. Letnice byly letos v květnu, zatímco loni v červnu. Tím vznikla časová nerovnováha. Z toho můžeme usuzovat, že červen nebude nejlepší, jak bylo vidět v prvních dnech, ale od 1. července se vše vrátí do obvyklého rytmu,“ uzavřel Ivošević.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *