Plány na termální jezero a lázeňský komplex v Záhřebu






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Termální lázně v Záhřebu

(Ilustrace)

Před více než čtyřmi desetiletími byla v Záhřebu objevena horká voda, což ukazuje, že město leží na bohatých zdrojích geotermální energie.

V současnosti je však využita jen malá část tohoto potenciálu. Aby se to do budoucna změnilo, připravila Fakulta báňsko-geologická a ropná inženýrství potřebnou dokumentaci pro získání povolení k výstavbě vrtných studní.

Bazény Mladost, atletický stadion a Kineziologická fakulta jsou již součástí systému, který využívá k vytápění geotermální energii.

Plánů na rozšíření tohoto systému přibývá. V září bude do systému připojena studentská kolej Stjepan Radić na Sávě.

S geotermální energií se počítá i budoucí dětská nemocnice v Blatě a v příštím roce se počítá s napojením na tepelnou síť HEP.

Hlavní výhodou využití tohoto typu energie jsou nižší náklady.

„V současné době se využívá jen malé procento geotermálního potenciálu Záhřebu, mezi 5 a 10 procenty, podle toho, zda je léto nebo zima. Potenciál je mnohem větší. Za pár let, za čtyři až pět let, bychom mohli nahradit fosilní zdroje energie pro vytápění těmito druhy energie.

Teplota vody je více než dostatečná pro vytápění obytných budov, pane profesore Vladislav Brkićřekl děkan Fakulty hornictví, geologie a ropného inženýrství Rádio Sljeme.

Obyvatele i návštěvníky potěší také oznámení o výstavbě termálního jezírka v Blatě.

Město Záhřeb již určilo 370 000 metrů čtverečních pozemku pro termální lázně, poblíž nemocnice v Blatu, hned vedle golfového hřiště. V současné době se řeší majetkové a právní záležitosti.

golfové hřiště v Záhřebu

Golfové hřiště poblíž Blata v Záhřebu (Foto kredit: J Duval/Zagreb Tourist Board)

Město navíc se státem řeší majetkové a právní záležitosti nemocnice. Máme několik zainteresovaných investorů a máme již vypracovaný koncepční návrh projektu. Bude to největší geotermální jezero v Evropě, otevřené jako sopečný kráter ke koupání, oznámili Željko Juriljkoncesionář geotermálního pole Záhřeb.

Vedle termálního koupaliště by vyrostly také různé lázně a sportovně-rekreační zařízení.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *