Chorvatsko na Euro 2024: Klíčové faktory, hráči a očekávání






chorvatský fanoušek za euro

Může Chorvatsko dojít až na doraz?

Autor: Ante Vulić

Chorvatsko zahájí své tažení na Euro 2024 v sobotu proti Španělsku. Po dobré formě jsou očekávání od chorvatských fanoušků pochopitelně vysoká.

Jak je jeho obvyklým stylem, trenér Zlatko Dalić tato očekávání chytře bagatelizoval a raději držel svou stranu při zemi.

Zdůraznil, že již kvalifikace na turnaj byla pro malý národ významným úspěchem. Dalićův přístup spočívá v tom, že se vyhýbá zbytečnému tlaku na svůj tým a opakuje, že udělají to nejlepší, co mohou, a budou to brát jeden zápas za druhým.

Trenér Chorvatska Zlatko Dalić slaví

Zlatko Dalić

Sedmapadesátiletý taktik si však bude při svém vstupu do turnaje tiše sebevědomě. Jeho tým vyhrál v březnu turnaj série FIFA v Egyptě a při víkendové výhře 2:1 proti Portugalsku vypadal působivě.

Většina vědců nedává Chorvatsku moc šancí na vítězství v turnaji, ale tato známka může opět hrát v jejich prospěch.

Forma a šance Chorvatska

Chorvatsko bude čerpat sebevědomí ze vzájemných vítězství ve svých nedávných zápasech proti Severní Makedonii a Portugalsku, které nikdy předtím neporazilo. Proti Portugalsku vypadalo Chorvatsko v parku velmi dobře organizovaně a nebezpečně a vítězství bezpochyby dodalo straně potřebnou sebedůvěru.

Navíc jejich triumf na turnaji série FIFA v Egyptě, třetí místo v Kataru a umístění na druhém místě Španělska v UEFA Nations League dále posilují jejich morálku.

Chorvatsko prohrálo v kvalifikaci na Euro pouze dva zápasy.

Povzbudivá je i pozitivní forma několika hráčů.

Kapitán Luka Modrić, který je součástí týmu Real Madrid, který vyhrál Ligu mistrů, sehrál klíčovou roli i přes méně minut v této sezóně.

Joško Gvardiol a Mateo Kovačić přispěli k vítězství Manchesteru City v anglické Premier League, zatímco Andrej Kramarić a Ante Budimir byli v gólové formě svých klubů.

Mario Pašalić a Josip Stanišić sehráli významnou roli v postupu svých klubů do finále Evropské ligy a Lovro Majer byl také působivý.

Klíčoví hráči

Dalić má tým schopný porazit jakýkoli tým na Euru 2024. Stejně jako na posledních velkých turnajích zůstává Modrić pro úspěch Chorvatska zásadní. Týmová taktika se točí kolem něj a zásadní je jeho vedení a příklad na hřišti.

Dalším klíčovým hráčem bude Guardiol. Po fantastické sezóně poskytne jeho role levého obránce v Německu Chorvatsku více útočných možností po levé straně. Je to impozantní hráč, který dokáže jak bránit, tak se efektivně prosazovat.

Zásadní budou také Lovro Majer a Mateo Kovačić a také brankář Dominik Livaković.

Střílet góly bylo náročné, ale s útočnější strategií musí být Ante Budimir a Kramarić efektivní.

Klíčové faktory

Zásadním faktorem bude, jak Chorvatsko turnaj zahájí. Jednota, vášeň, podpora fanoušků a médií, zůstat bez zranění a trocha štěstí byly klíčem k jejich úspěchu v Rusku a Kataru.

Silný start je životně důležitý; pokud Chorvatsko brzy zakolísá, bude těžší znovu získat dynamiku. První zápas je tedy skutečně klíčový. Prvotním cílem je postup ze skupinové fáze, po kterém následuje krok za krokem.

Fanoušci

Očekává se, že zahajovacího zápasu v Berlíně se zúčastní přibližně 100 000 Chorvatů, přičemž asi 50 000 jich bude sledovat.

S tolika vášnivými Chorvaty v Německu, kteří nepochybně vytvoří úžasnou atmosféru, to bude jako domácí zápas s Chorvatskem.

Chorvatští fanoušci dají Chorvatsku velkou posilu ve finále proti Španělsku

Euro 2024 je pro Chorvatsko jako domácí turnaj

Chorvatští fanoušci usilovali o 2 miliony vstupenek na turnaj, čímž ukázali svou obrovskou podporu, která bude pro tým výhodou.

Šance

Bookmakeři nedávají Chorvatsku velkou šanci na zisk titulu, přičemž hlavními favority jsou Francie, Anglie, Portugalsko, Španělsko a Německo.

Chorvatsko je aktuálně osmým favoritem na vítězství na Euro 2024.

Bookmakeři však byli skeptičtí i v letech 2018 a 2022, kdy Chorvatsko překonalo očekávání.

Pokud Chorvatsko dokáže postoupit ze skupinové fáze bez zranění a čerpat ze své jednoty a vášně, má potenciál znovu překvapit. V jednorázovém zápase může Chorvatsko představovat výzvu pro kteroukoli stranu v Německu – potřebuje jen pár věcí, aby šly svou cestou.

Pravděpodobný začátek XI: Livaković – Stanišić – Šutalo – Pongracić – Gvardiol – Brozović – Modrić – Kovačić – Majer – Kramarić – Budimir

Harmonogram Chorvatska na Euro 2024: (SEČ)

15. června
Španělsko vs Chorvatsko (Berlín, 18:00)

19. června
Chorvatsko vs Albánie (Hamburk, 15:00)

24. června
Chorvatsko vs. Itálie (Lipsko, 21:00)







Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *