V chorvatské metropoli se otevírá nové muzeum peněz






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Boris Vujčić otevírá Moneterru – muzeum peněz Chorvatské národní banky – v Ban Center na Evropském náměstí

Boris Vujčić otevírá Moneterru (Foto: ČNB)

Boris Vujčić, guvernér Chorvatské národní banky (HNB), v úterý večer oficiálně otevřel Moneterru – peněžní muzeum Chorvatské národní banky – v Ban Center na Evropském náměstí v centru Záhřebu.

Moneterra, odvozená ze slov „moneta“ (peníze) a „terra“ (země), si klade za cíl být vzdělávacím centrem pro všechny generace a podporovat lepší porozumění finančnímu světu a jeho významu pro každodenní život, uvedla ČNB v prohlášení. .

Slavnostního otevření se zúčastnilo více než 200 hostů z různých sektorů včetně ekonomiky, vědy, vzdělávání, kultury, politiky, diplomacie, financí a obchodu.

Guvernér Vujčić zdůraznil význam nového muzea a poznamenal, že spojuje Chorvatsko s ostatními centrálními bankami, které mají podobné instituce.

„Moneterra není jen tradiční muzeum, ale místo určené pro jednoduché, moderní a poutavé vzdělávání o historii peněz, bankovnictví a primárních rolích centrálních bank,“ řekl.

Zdůraznil, že cílem muzea je zvýšit finanční gramotnost veřejnosti.

Začíná ražba chorvatských euromincí

(Foto: ČNB)

Jen v roce 2023 uspořádala Chorvatská národní banka přednášky a workshopy pro více než 10 000 studentů a dalších návštěvníků a jejich mobilní výstava „Euro na kolech“ oslovila téměř 28 000 lidí.

Náměstkyně hejtmana Sandra Švaljek dodala, že Moneterra poskytne návštěvníkům pohled na historii, použití a roli peněz v našich životech.

Prostřednictvím exponátů, videí a interaktivních her se návštěvníci seznámí s osobními financemi, bankovnictvím, měnovou politikou a funkcemi centrálních bank. Zmínila také, že vstup do Moneterry bude zdarma.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *