Zlatko Dalić mluví o remíze s Albánií a odpovídá na kritiku






Chorvatský trenér Zlatko Dalič

Zlatko Dalić

Zklamané, smutné a šokované byly výrazy ve tvářích chorvatských hráčů a trenéra Zlatka Daliće poté, co si včera proti Albánii na Euru 2024 nechali uniknout vedení 2:1.

Po nočním spánku dnes Dalić hovořil s médii a odpovídal na otázky tisku.

Přinesli noví hráči energii do druhého poločasu? Jste blízko rozhodnutí, zda nastoupí proti Itálii? Chorvatská veřejnost je vždy připravena chválit, ale nyní přichází kritika…

Ano, přinesli nám energii a tvrdě se snažili zvrátit zápas v náš prospěch. Byli jsme mnohem lepší než v prvním poločase. Máme čtyři dny do zápasu v Itálii, abychom viděli, co je nejlepší.

Naučil jsem se zacházet s kritikou, méně s chválou, více s kritikou, i když za mých sedm let jsem zaznamenal mnoho úspěchů. Zvládám to normálně, nemám s tím problémy.

Když prohrajeme a hrajeme špatně, beru na sebe zodpovědnost a stejné je to i teď. Kritiku přijímám a vyrovnávám se s ní, jak nejlépe umím. Jsem si vědom toho, že když vyhráváme medaile, moje role je minimální. Tak je to v Chorvatsku – řekl Dalić, 24 hodin píše.

Nejvíce se zmiňuje Brozović, víme, kolik dal národnímu týmu, ale všichni vidíme, že na tom není nejlépe. Mělo se jednat dříve, dokonce i po Španělsku? Saúdská liga je často uváděna jako důvod jejího úpadku.

Marcelo je velikán chorvatského fotbalu a vždy ze sebe vydá maximum. Tohle jsme neřekli po zápase s Portugalskem, pak byl skvělý.

Teď je fakt, že nefungujeme jako tým a ani on na tom není nejlépe. Nikdy jsme neztratili tolik lehkých míčů ve středu zálohy a Brož se snaží vše zachránit. Není to jen o Brožovi.

Moje představa je mít držení míče přes tyto tři záložníky, otevřít se se třemi hráči. Brozović může být ve špatné formě, ale zápas s Portugalskem byl dobrý, Španělsko bylo takové, jaké bylo.

Marcelo Brozovic hraje za Chorvatsko proti Španělsku Euro 2024

Marcelo Brozović

Je před ním mnoho chyb a zdá se, že něco nezakrývá. Nemůžeme se soustředit jen na jednoho jedince. Saúdská liga je taková, jaká je, měl tam dobrou sezonu, ale dokazuje to, že liga není triviální. Kanté se vrátil do francouzského národního týmu a byl hráčem zápasu. Je to důsledek výkonu celého týmu.

Jsme po skupinové fázi na pokraji vyřazení, což se nestalo od mistrovství světa v Brazílii v roce 2014?

V Kataru jsme byli na pokraji vyřazení a na posledním Euru jsme takové situace měli. Pro nás teď začíná vyřazovací fáze, podívejme se na to takhle.

Zápas pro nás znamená všechno, výhra nás posouvá dál, prohra nás sráží. Musíme udržovat pozitivní atmosféru, přijímat zodpovědnost a chyby, abychom je neopakovali.

V Rusku jsme nedostali gól ve skupinové fázi, v Kataru jeden a hned pět. Každý nebezpečný útok končí v naší síti, nefungujeme tak, jak bychom měli.

Po Portugalsku všichni říkali, že to bylo ono, hráli jsme dobře, a teď je to horší. Musíme změnit tento přístup, tohle je vyřazovací fáze, pojďme ji projít, jak nejlépe umíme.

V kvalifikaci jsme dostali jen čtyři góly, nyní už pět. Jsme jedním z mála týmů bez jediné žluté karty. Jeden dostal z lavičky pouze Ivušić.

To naznačuje, že nejsme dostatečně agresivní, nejsme blízko hráčům. Dostáváme góly z křížků, musíme je blokovat. V této části hry nejsme dobří. To je důvod, chybí nám agresivita, nedokázali jsme tu část hry nastolit.

Všech pět branek bylo inkasováno snadno, poslední včerejší branka byla z kontry z 95. minuty. Vedli jsme 2:1. Neprohlédli jsme to, stáli jsme příliš daleko, chybí nám agresivita.

Jak reagujete na tvrzení, že jste k některým hráčům příliš otcovský?

To jsem neslyšel, choval jsem se celé ty roky stejně, kdo si zaslouží hrát, hrajte. Rozhoduji se s trenérským týmem a přemýšlím o tom, co je nejlepší. Někteří hráči mají kredit, ale já zvažuji, co je nejlepší pro tým i pro sebe.

Můj osud závisí na tom, co dělám. Když se podívám na někoho otcovského, neskončí to dobře. Všichni tady si zaslouží být tady. Když jsme sestavovali seznam mužstva, 98 % z vás s ním souhlasilo.

To se asi týká starších hráčů, kteří jsou se mnou od Ruska a budu jim vděčný, dokud budu žít, ale budou hrát, jak si zaslouží. Netvrdím, že se mi to vždy povede, že vždy všechno vidím nejlépe, ale toto jsou moje rozhodnutí.

Trenér Chorvatska Zlatko Dalić slaví

Zlatko Dalić

Jaké jsou důvody neustálého oddalování blokování? Může za to horší fyzická příprava?

Jsme po prvním kole druhým týmem v počtu naběhaných kilometrů. Ale nejsme blízko. V Portugalsku jsme si byli všichni blízcí, teď jsme moc široký a moc daleko, nejdeme do kolektivního pressingu, ztrácíme se tam.

To je patrné z poslední branky proti Albánii. Skončili jsme tři na tři, ne blízko, moc daleko.

Včera jste chtěl přivést Pjacu a Baturinu dříve, ale po komunikaci s kapitánem jste si to rozmyslel?

Chtěli jsme přivést Pjacu a Baturinu, abychom udělali problémy na levé straně s Pjacou. Stav 0:1, s Pjacou jsme chtěli získat průnik, ale po gólu jsme změnili myšlenku.

Věděli jsme, že Perišić nemůže hrát celých 90 minut v takovém tempu. Náš cíl změnil náš příběh.

Jak fit je Perišić? Zdá se, že není plně připraven?

Jednou jsem mluvil o procentech a ty jsi mě „zničil“. Je fit, trénuje na maximum, ale po devíti měsících to pro něj není jednoduché. Dává, jak jen může.

Jdeme dopředu docela pomalu, Budimír není rychlý, ale je přímější a v lepší formě. Proč jste si vybral Petkoviće místo Budimíra?

Analyzovali jsme Albánii, hraje 5-4-1, sedí hluboko. Věděli jsme, že budeme mít majetek a Bruno je v této situaci důležitější.

Ví, jak nakreslit faul, naším plánem bylo, aby míč dorazil k Brunovi a poté se hráči přesunuli do volného prostoru. To byl náš nápad, že to takhle zkusíme.

Zůstali v hluboké zóně a my jsme počítali s průjezdy a průlomy. S Brunem jsme toho chtěli dosáhnout, proto jsme si ho vybrali. Ante neztratil své místo, hrajeme ty, o kterých si myslíme, že jsou nejlepší.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *