Ráno poté: Trenér Chorvatska přemítá o zklamání z eura






Chorvatský trenér Zlatko Dalič

Zlatko Dalić

Poslední zápas chorvatské skupinové fáze na Euru skončil remízou 1:1 s Itálií. Výsledkem bylo, že Zaccagniho gól v poslední vteřině uvrhl tým i fanoušky do zoufalství a pravděpodobně je vyřadil z turnaje.

Tato remíza ponechává Chorvatsku jen matematickou šanci na postup a hlavní trenér Zlatko Dalić se den po zápase obrátil na média.

Nejprve mluvil o fanoušcích

„Fanoušci byli naší velkou silou a podporou. Nevím, jestli Chorvatsko někdy mělo takovou podporu. Přivedli jsme 100 000 Chorvatů, kamkoli jsme hráli,“ začal Dalić. „To znamená, že národní tým se stal hnutím, kultem, symbolem národa.

Děkuji těmto chlapům; sešli se, fandili Chorvatsku a ukázali jednotu. Každý z nás má svůj klub, ale národní tým je na prvním místě. Děkuji všem fanouškovským skupinám z Chorvatska, kteří tu byli a ukázali, jak by to mělo v budoucnu být. Prosím zůstaňte jednotní a pokračujte v podpoře tohoto týmu, ať už vyhrajeme nebo prohrajeme.“

Dalićovi se po tváři koulely slzy a pokračoval. „Děkuji médiím za vaše pokrytí a férovost, většina z vás. Někteří měli skryté plány, ale to je vaše volba. Můžete mě respektovat nebo ne; je to na tvém svědomí. Byly tam zbytečné kontroverze, které se neměly stávat. Je to na tobě; víte, co jste udělali a proč jste to udělali. Děkuji vám všem, jsem hrdý,“ řekl Dalić.

Zůstane jako trenér?

Na otázku, zda zůstane jako trenér, Dalić odpověděl: „Nic mnou v životě neotřese, ani porážky, ani vítězství. Znám svou cestu a to, že pracuji poctivě a čestně.

Za toto selhání přebírám plnou odpovědnost; je to moje selhání. Jako trenér určuji se svým týmem taktiku a hráče. Nebudu hledat výmluvy; proti Albánii a Itálii jsme inkasovali góly v přestávce.

Místo šesti bodů máme dva. Rozhodčí byl ale celý zápas proti nám, osm minut prodloužení. Už jsem mluvil o UEFA a FIFA a nebyl jsem podporován, ale je to fakt.

Měli jsme šest střídání, takže maximálně tři minuty a jednu minutu VAR, takže celkem čtyři minuty. Ale přidal osm. Přesto není jeho chyba, že jsme nedokázali ubránit poslední hru nebo zakončit protiútok ve třech proti dvěma. Mnoho věcí bylo proti nám.“

Modrić neproměnil penaltu

V komentáři k neproměněné penaltě Luky Modriće Dalić řekl: „V poločase jsme se rozhodli jít s Budimirem do úplného rizika, tlačit krajní obránce vysoko, jít do ofenzivy a více riskovat.

Všechno šlo tak, jak jsme si naplánovali, udržet poločas bez gólů a neinkasovat gól. Itálii nezabráníte ve vytváření šancí; jsou aktuálními mistry Evropy. Ale zvládli jsme to a pořádně jsme tlačili dál, vytvořili si velkou šanci s Budimirem a Sučićem a pak jsme dali gól.

Když Luka minul penaltu, bylo to jako film, který se mi přehrával v hlavě, další promarněná šance. Ale o minutu později skóroval z otevřené hry a stal se nejstarším střelcem v historii Eura.

Všechno do sebe zapadlo, jak mělo, vrátila se mu sebedůvěra a pak šla Itálie naplno.

Začali obcházet střední pásmo a mířili na gól. Nechtěli jsme ustupovat a zoufale se bránit, ale byli jsme donuceni. Těch šedesát minut jsme strávili dobře, dělali jsme změny, vyřadili jsme Sučiće a Kovačiće, protože se trápili ve středu zálohy. Přivedli jsme Perišiće, abychom otevřeli levou stranu; defenzivní roli hrál velmi dobře.

Itálie gól

Ivanušec nastoupil, aby zakryl běžeckou část a dodal nám stabilitu. Udrželi jsme to, Itálie měla iniciativu, ale žádné vyložené šance. Po vyrovnání nastoupil Majer za Luku a šli jsme do toho protiútoku v 95. minutě. Museli jsme dát gól – řekl Dalić a pokračoval: A pak byla dvě rozhodnutí rozhodčích, faul na Brozoviće, kontrafaul na Budimira, měli jsme reagovat jinak, vzít míč, zahodit ho, zastavit.

Nemohli jsme se vrátit, byl to velký tlak. V tu chvíli jsem se zeptal na lavičce, byla poslední minuta. Mnoho věcí jsme mohli zastavit, protože když se dostanete do osmé minuty, musíte vzít míč, lehnout si na něj, zastavit ho. Až do všeho. Stejně jako v roce 2008 proti Turecku. V případě potřeby měl někdo zastavit hru. A pak slavili gól a rozhodčí zapískal do závěrečného hvizdu, jakmile byl míč odkopnut ze středu.

Dejte nám alespoň ještě jednu hru. Pro všechny to byl šok, člověk neví, co má dělat. Tak to je, někdy to dá, někdy vezme…

Zamyšlení nad hrami

Dalić při přemýšlení o turnaji řekl: „Od začátku jsme se trápili. Hráli jsme svůj první zápas proti Španělsku, jednomu z favoritů, a ovládli jsme míč, ale příliš snadno jsme inkasovali góly. Moje včerejší strategie byla vyhnout se za každou cenu inkasování v prvním poločase. Potřebovali jsme zůstat těsní, ale v obou zápasech se Španělskem a Albánií jsme brzy inkasovali a museli jsme bojovat. Vpouštěli jsme góly, které bychom obvykle nedávali. Proti Španělsku jsme měli míč, ale zbytečně ho ztratili, což vedlo k jejich gólům. Tito kluci si nezaslouží žádnou kritiku, pouze chválu. Kdo si myslí opak, mýlí se.“

Dalić, viditelně emotivní, pokračoval: „Nejsem jen emotivní, mluvím ti z duše. Jsem zklamaný a smutný, že se nám to nepovedlo. Ale nebudu sklíčený; Mohu být jen hrdý. To je jen jeden výsledek v životě. Porážka neznamená konec světa. Máme se vzdát? Ale musíme ukázat charakter a sílu, jako jsme to udělali včera.“

Energie a úsilí

Na adresu energie a úsilí svých hráčů Dalić poznamenal: „Někteří hráči nedostali minuty na Euru, jako Marko Pjaca a Marco Pašalić. Máme 24 hráčů a ne každý může hrát. Dnes se sejdu s hráči, abych jim poděkoval za jejich disciplínu a spolupráci v uplynulém měsíci.

Zvláštní poděkování a omluva patří společnosti Domagoj Vida. Je to legenda chorvatského fotbalu, která neodehrála ani minutu, přesto neprojevila žádnou nespokojenost. Zaslouží si mou omluvu, chválu a vděk.“

Navzdory zbývajícím teoretickým šancím byl Dalić realistický ohledně situace, „Nikdy neztrácím víru a naději, ale inkasovat góly v 95. a 98. minutě je těžké. Pokud jsme nikoho neporazili, nezasloužíme si jít dál. Počkáme a uvidíme, ale vše bylo v našich rukou.“

Taktika

Pokud jde o taktiku a přípravy, Dalić uvažoval: „Nejhorší byl první poločas proti Albánii; překvapilo mě to. Hráli jsme proti Španělsku, zatím nejlepšímu týmu turnaje.

Dívat se dopředu

Po dobrém zápase proti Portugalsku by bylo hloupé cokoliv měnit. Při zpětném pohledu vždy hledáme odpovědi, ale musíme se dívat dopředu.“

Když se díváme dopředu, Dalić řekl: „Liga národů na podzim nás musí připravit na kvalifikaci mistrovství světa. Potřebujeme vybudovat tým pro budoucnost a Liga národů nám pomůže otestovat a vylepšit náš tým.“







Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *