Nové letiště v srdci Dalmácie dělá větší pokrok






Letiště v srdci Dalmácie

(Ilustrace)

Projekt letiště v Pokrovniku, který se nachází na půli cesty mezi Šibenikem a Drnišem na chorvatském pobřeží Dalmácie, tento týden dále pokročil.

V pondělí na Krajské správě Šibenicko-kninské župy dohoda o založení společnosti Letiště v srdci Dalmácie (Letiště v srdci Dalmácie) byla podepsána spolu s akcionářskou smlouvou mezi členy, resp. zakladateli společnosti.

Zakladateli jsou Chorvatská republika s 55% vlastnickým podílem, Šibenicko-kninská župa s 20% podílem a města Šibenik (8%), Knin (4%), Drniš (5%), Vodice (6% a Skradin (2 %), Město Šibenik potvrzeno.

Dohodu v zastoupení Chorvatské republiky podepsal Tomislav Mihotić, státní tajemník pro silniční provoz, silniční infrastrukturu a inspekce a letecký provoz na ministerstvu moře, dopravy a infrastruktury.

Založení společnosti Heart of Dalmatia Airport

Založení společnosti ‚Heart of Dalmatia Airport‘ (Foto: Město Šibenik)

Při této příležitosti Mihotić zdůraznil, že letecká doprava je jedním z hlavních pilířů dopravního systému Chorvatské republiky, přičemž bezpečnost a stabilitu zajišťuje národní letecká společnost Croatia Airlines.

Uvedl také, že ministerstvo podporuje iniciativu dalšího letiště, tohoto v Pokrovniku.

Pokrovnik nabízí značný potenciál kvůli omezením Letiště Splitkterá je špatně situována s letadly startujícími a přistávajícími nad hustě obydlenými oblastmi Kaštela a Trogir.

Naproti tomu Pokrovnik tyto problémy nemá a těží z toho, že je zcela ve vlastnictví státu, přičemž pro rozvoj je k dispozici přibližně 2,5 milionu metrů čtverečních.

Rychlá silnice spojující Šibenik, Drniš a Knin poskytuje rychlý přístup do celého kraje a podporuje tento rozvoj.

To spolu s dalmatským pobřežím zajišťuje snadné cestování napříč regionem, z Murteru do Rogoznice a ze Strmice do Šibeniku, a lodí na ostrovy jako Kaprije a Žirje.

Západ slunce v Šibeniku

Šibenik

„Dnešním prvním krokem při založení společnosti se otevírá možnost zpracování studie proveditelnosti, posouzení vlivů na životní prostředí a projektové dokumentace, na základě které bude letiště postaveno,“ řekl státní tajemník a popřál všem akcionářům rychlou realizaci projektu.

Za město Šibenik dohody podepsal starosta Željko Burić. Ve svém projevu k přítomným uvedl, že město Šibenik jako zainteresovaná strana projektu se zavázala k jeho realizaci založené na racionálním a rozumném rozvoji v rámci koncepce letišť v Chorvatské republice.

„Město Šibenik je stejně silné jako jeho vnitrozemí. Koncepce rozvoje Šibenicko-kninské župy je založena na infrastrukturní síti a letiště je skutečně silným infrastrukturním článkem a hnacím faktorem celoročního cestovního ruchu a dalšího rozvoje naší oblasti,“ uvedl starosta Burić a připomněl, že hl. města Šibeniku již zajistila územně plánovací podklady pro zónu adrenalinových sportů v bezprostřední blízkosti, kterou lze logisticky napojit na nové letiště.

Společenskou dohodu o založení společnosti Zračna Luka Srce Dalmacie podepsali také prefekt šibenicko-kninské župy Marko Jelić a starostové měst Knin, Drniš, Vodice a Skradin, kteří spolu s poslancem Hrvojem Zekanovićem rovněž uvedli, že Letiště v Pokrovniku je důležitým předpokladem pro další rozvoj cestovního ruchu v Šibenicko-kninské župě a všech jejích částech.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *