Procházka s Klapou: Jedinečná pěší túra začíná na chorvatském pobřeží






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Klapa Bunari ve Vodicích

(Foto: Klapa Bunari)

Renomovaná a úspěšná klapská skupina ‚Bunari‘ z chorvatského pobřežního města Vodice zahájila unikátní turistický projekt s názvem ‚U đir s klamap!‘ (Procházka s Klapou!).

Klapa je tradiční forma a cappella zpěvu pocházející z Dalmácie, charakterizovaná harmonickými, vícehlasými písněmi typicky v podání mužských vokálních skupin, a byla uznána jako nehmotné kulturní dědictví UNESCO.

„Do toho jire s klapkou!“ je pěší túra s průvodcem, která originálním a jedinečným způsobem představuje bohaté historické a kulturní dědictví Vodice, župy a Chorvatska.

Klapa Bunari ve Vodicích

(Foto: Klapa Bunari)

Projekt klapa tour je koncipován jako pěší prohlídka vedená celou klapou, kde se účastníci na různých atraktivních místech seznámí s historií klapy a města Vodice za doprovodu vybraných a cappella a instrumentálních skladeb.

Například u studánky uslyší hymnu Vodice „Voda dala městu jméno“, před farním kostelem si poslechnou starodávné lidové písně, v úzkých uličkách zažijí „sotto voce“. “ za zpěvu a pod okny starých domů si účastníci užijí serenády, kterými si členové klapy získali srdce svých vyvolených.

Klapa Bunari ve Vodicích

(Foto: Klapa Bunari)

Zajímavým aspektem prohlídky je její autenticita, protože ji vede Klapa Bunari, jejíž počátky jsou spojeny se všemi místy, což dodává akci zvláštní rozměr.

Od těchto začátků, plných mladistvého nadšení, přerostla Klapa Bunari do vážnějšího počinu, nyní slavícího dvacet let činnosti s četnými hodnotnými vystoupeními a cenami na různých festivalech.

Klapa Bunari ve Vodicích

(Foto: Klapa Bunari)

Skutečnost, že na tomto turné zpívá cappella klapa, která je od roku 2012 na seznamu nehmotného dědictví UNESCO, dodává tomuto originálnímu projektu další hodnotu, řekl Marko Juričev Martinčev, člen klapy ‚Bunari‘.

Klapa Bunari ve Vodicích

(Foto: Klapa Bunari)

Zbývající data pro turné Klapa v roce 2024 jsou:

• 20. července, sobota, ve 20:30

• 6. září, pátek, v 19:30

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *