Nejkrásnější dřevěná loď v Crikvenici pojmenovaná






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
dřevěná lodní plachetnice Eufemia v Crikvenici

Mario Kružić a Marino Ferenčić před Eufemia v Crikvenici (Foto: Okresní přístavní správa Crikvenica)

Již devátý rok po sobě uspořádal krajský přístavní úřad Crikvenica soutěž o nejkrásnější dřevěnou loď, jejímž cílem bylo podpořit stavbu dřevěných lodí a údržbu dřevěných lodí, které jsou součástí dědictví Crikvenice a Chorvatska.

Krajský přístavní úřad v Crikvenici dlouhodobě nabízí 50procentní slevu na roční poplatek za kotvení dřevěných plavidel a vítěz o nejkrásnější dřevěnou loď je zcela osvobozen od placení ročního poplatku za kotvení.

Soutěž posuzovala porota ve složení Davor Lončarić, Goran Cerović a Vladimir Matejčić. Mezi kritéria výběru patřila kvalita a úroveň údržby lodi, držení vesel, stěžně a plachet a celkový dojem.

Titul nejkrásnější dřevěná loď letos získala sportovní plachetnice Eufemia, registrační číslo CK 28, kterou vlastní Marino Ferenčić z Crikvenice a kotví v přístavu Črni mul v Crikvenici.

Vítěznou loď vlastní Mr. Marino Ferenčić od roku 1977, kdy jej postavil Anton Jurić, stavitel lodí z Klimna.

Plachetnice typu Halcyon 27 je 8 metrů dlouhá a 2,40 metru široká. Jedná se o plachetnici typu kutr s kajutou a částečnou palubou, vyrobenou z dubu na kostru, smrku na prkno a mahagonu na kajutu.

Metoda prkna je vyřezávaná, tvar přídě je hrabal a je vybaven plachtami. Zajímavostí je, že plachetnice byla pojmenována po babičce majitele Eufemia.

dřevěná lodní plachetnice Eufemia v Crikvenici

(Foto: Okresní přístavní správa Crikvenica)

Eufemia se účastní mnoha regat pod vlajkou Sailing Society Val z Crikvenice, kde je Marino Ferenčić dlouholetým prezidentem. Mezi pozoruhodné úspěchy v regatách patří první místo na loňské Fiumance ve skupině šesti rodinných křižníků a první místo v regatě dřevěných plachetnic ve Splitu – Labud Classic.

„Rád bych poděkoval Okresní správě přístavu Crikvenica a řediteli Mario Kružićovi za udělení ceny. Toto ocenění je zároveň uznáním úsilí a investice do plachetnice, která je od prvního dne v mém vlastnictví a na jejíž stavbě jsem se aktivně podílel,“ uvedl letošní vítěz soutěže. Marino Ferenčić.

„Jsem nesmírně potěšen, že mohu být opět svědkem případu, kdy oceněné plavidlo zůstalo ve stejné rodině od své stavby až do současnosti. Je úžasné být svědkem toho, jak se láska k dřevěným lodím dědí z generace na generaci již 48 let. Nakonec ještě jednou blahopřeji Marinu Ferenčićovi k ocenění a přeji mu také všechno nejlepší k včerejším narozeninám,“ uvedl. Mario Kruzicředitel okresního přístavního úřadu Crikvenica.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *