Od vyhynutí k naději jako andělští žraloci natočení v chorvatských vodách






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Andělský žralok v Chorvatsku

(Snímek obrazovky/YouTube/WWF Adria)

Zpráva, že rybář a potápěč Nikola Kosanović z Molatu zachytil záběry několika žraloků andělských, silně rezonovala mezi ochránci přírody a námořními nadšenci v Chorvatsku.

Tento záznam je považován za jeden z nejcennějších podvodních úspěchů a přímo zdůrazňuje naléhavou potřebu pokračovat v ochraně tohoto kriticky ohroženého druhu, Jutarnji.hr hlášeno.

První Kosanovićovy záznamy „vyhynulého“ žraloka andělského nabízejí naději na obnovu tohoto druhu.

Před několika lety se na rybím trhu Dolac v Záhřebu objevil mladý, čerstvě narozený žralok andělský (Squatina squatina), který překvapil vědce i ochranářské organizace.

Věřilo se, že tento kriticky ohrožený druh se v Jaderském moři blíží k vyhynutí. Zatímco výzkum pobídnutý tímto objevem ukázal, že žraloci andělští stále obývají Jadran, žádný živý exemplář nebyl natočen v jeho přirozeném prostředí – až dosud.

v roce 2019 WWF a Institute of Oceanography and Fisheries zahájili studii k určení populace žraloků andělských v chorvatských vodách.

Výsledky ukázaly, že z rozšíření, které kdysi pokrývalo celý Jadran, se populace andělských žraloků zmenšila na malou oblast kolem souostroví Molat.

„WWF pracuje na výzkumu a ochraně andělských žraloků již pět let prostřednictvím různých projektů. Záběry zachycené naším spolupracovníkem Nikolou Kosanovićem potvrzují, že andělský žralok skutečně žije v zadarském souostroví.

Příběh o ochraně andělských žraloků v Chorvatsku se postupně stává synonymem boje proti ztrátě biodiverzity v Jaderském moři. Není to však jen příběh o ochraně jednoho mořského druhu; je to také příběh o dlouhodobých investicích do kulturní identity místních komunit. Andělští žraloci byli kdysi nedílnou součástí jejich identity a my chceme, aby takoví zůstali,“ říká Patrik Krstinić, šéf mořského programu WWF.

Žralok andělský připomíná rejnoka, zahrabává se do písčitého a bahnitého dna a loví ze zálohy. Dorůstá délky přes 1,5 metru. Tato populace představuje poslední naději na zachování tohoto druhu, který byl kdysi rozšířen po celém Středomoří a východním Atlantiku.

Dnes je jeho rozsah omezen na několik menších oblastí, včetně populace Zadarského souostroví.

Místo toho, aby byl žralok andělský chycen a levně prodán, mohl se stát uznávanou značkou, která by přinesla značné výhody ostrovům Molat, Silba a Olib a také celému Zadarskému okresu.

Kanárské ostrovy, které jsou domovem nejvitálnější populace andělských žraloků, slouží jako příklad, kde potápěči platí značné částky, aby je viděli.

Žralok andělský není pro člověka nebezpečný, může dorůst až 2 metrů a je velmi nepolapitelný, díky čemuž je jakýkoli záznam nebo fotografie skutečnou lahůdkou pro nadšence fotografování pod vodou.

Je nutné zdůraznit, že rušení tohoto přísně chráněného druhu je zákonem postižitelné, zejména fyzický kontakt nebo maření jeho pohybu.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *