Co dělat, když stojíte v Chorvatsku na mořském ježkovi






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Nezařazené

mořský ježek v Chorvatsku

Přítomnost mořských ježků v chorvatském křišťálově čistém moři může někdy proměnit blažené koupání v bolestný zážitek.

Stání na mořském ježkovi může způsobit propíchnutí kůže ostrými trny, což vede k bolesti a potenciálním komplikacím. Zde je návod, co dělat, když se ocitnete v této pichlavé situaci.

Okamžité kroky, které je třeba podniknout, zahrnují co nejrychlejší vyjetí z moře, abyste se vyhnuli tlačení více páteří do chodidla.

Poté ránu prohlédněte a zhodnoťte počet trnů zapuštěných do kůže. Ostny mořského ježka jsou křehké a mohou se snadno zlomit, proto s danou oblastí zacházejte opatrně.

mořský ježek v Chorvatsku

Odstranění trnů

Dále postižené místo očistěte, ránu opláchněte mořskou vodou. Zpočátku nepoužívejte sladkou vodu, protože může způsobit, že páteře budou křehčí.

K odstranění použijte pinzetu

Pokud jsou trny viditelné a vyčnívají, opatrně je vyjměte sterilizovanou pinzetou. Buďte opatrní, abyste dále nezlomili páteře.

Namočte do octa

Namočte postižené místo do octa na 30 až 60 minut. Ocet pomáhá rozpouštět trny na bázi vápníku, což usnadňuje jejich odstranění a snižuje riziko infekce.

Pokud jsou trny hluboko zapuštěné, sterilizujte jehlu a jemně se pokuste trny zvednout. Buďte velmi opatrní, abyste je nezasunuli dále dovnitř.

Následná péče

Po odstranění co největšího počtu trnů vyčistěte ránu antiseptickým roztokem, abyste zabránili infekci. Pak byste měli sledovat příznaky infekce.

Dávejte pozor na takové věci, jako je zarudnutí, otok, zvýšená bolest nebo hnis. Pokud se některý z nich vyskytne, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

mořský ježek v Chorvatsku

Ponechané trny mohou někdy způsobit infekci nebo jiné komplikace, takže pokud se vám nedaří odstranit všechny trny, můžete navštívit lékaře.

Stát na mořském ježkovi může být bolestivý zážitek, ale správnými kroky můžete minimalizovat škody a předejít komplikacím.

Rychlé a opatrné jednání je klíčem k řešení zranění mořským ježkem. Vždy nezapomeňte vyhledat lékařskou pomoc, pokud nejste schopni odstranit páteře nebo pokud zaznamenáte známky infekce.

S těmito opatřeními si můžete bez obav i nadále užívat krásného chorvatského pobřeží.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *