Nejnovější zpráva o zločinu: Chorvatsko nejbezpečnější na světě pro noční procházky






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Chorvatské ulice noční procházky

Chorvatsko v noci

ZÁHŘEB, 12. července (Čína) – Ministr vnitra Davor Božinović ve čtvrtek předložil vládě zprávu o práci policie za rok 2023, v níž vyjádřil spokojenost s výkonem policie a zdůraznil, že Chorvatsko je bezpečná země a podle některých studií nejbezpečnější na světě pro noční procházky.

„Podle IEP Global Peace Index se Chorvatsko v roce 2023 umístilo na 14. místě, oproti 15. v roce 2022, a Svět statistiky jej prohlásil za nejbezpečnější zemi pro noční procházky na světě,“ řekl Božinović.

Poznamenal, že počet případů nelegální migrace v roce 2023 nadále rostl, s 69 726 policejními akcemi, což je o 37,7 % více než v roce 2022.

K dnešnímu dni však došlo k poklesu o 47,36 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Zpráva uvádí, že nejvíce nelegálních migrantů pocházelo z Afghánistánu (22 100), Turecka (13 480) a Maroka (6 248).

Policie násilně odebrala 6 103 cizinců, z toho 3 756 na základě readmisních dohod.

Náměstí krále Tomislava

Záhřeb (Foto kredit: M. Gašparović/Záhřeb Tourist Board)

Počet vražd stále klesá, vše vyřešeno

V loňském roce došlo k nárůstu silničního provozu o 11,6 %, přičemž dopravních nehod bylo o 6,3 % více, těžce zraněných o 6,6 % a lehce zraněných osob o 6,6 % více, s jedním smrtelným méně.

„Míra objasněnosti kriminality je 71,6 %, čtvrtý rok po sobě je nad 70 %,“ řekl kabinetu ministr s tím, že pokračuje dlouhodobý trend poklesu počtu vražd. V loňském roce došlo k 23 vraždám, všechny byly podle něj objasněny.

Ze všech vražd v loňském roce bylo 14 spácháno na rodinných příslušníkech nebo blízkých osobách, přičemž oběťmi byly shodně ženy i muži.

Zvyšuje se radikalizace ve společnosti

Policie loni evidovala 38 trestných činů souvisejících s terorismem a extrémním násilím oproti 26 v roce 2022, což představuje 46,2% nárůst hlášených trestných činů.

„V Chorvatsku byl zaznamenán trend rostoucí radikalizace ve společnosti, který může vést ke vzniku izolovaných radikalizovaných jedinců. Naše provozní kapacity jsou však věnovány monitorování takových jevů,“ píše se ve zprávě.

Chorvatské kamenné uličky: Cesta časem

Chorvatsko

Roste i počet trestných činů motivovaných nenávistí – 85 v roce 2023 oproti 51 v roce 2022. V oblasti kybernetické kriminality bylo hlášeno 2 032 trestných činů, což je nárůst o 9 %.

Podle policejních propočtů činila kriminalita v Chorvatsku loni 1 537 trestných činů na 100 000 obyvatel, včetně trestných činů souvisejících s dopravou.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *