Ružica – nejkrásnější růže na Papuku






Impozantní pevnost nad Orahovicou stojí za návštěvu

(Foto: Hrvoje Jurić)

Na strmých útesech na úpatí Papuku nad Orahovicou ve východním Chorvatsku, v nadmořské výšce necelých 400 metrů, se místo zvané Ružica grad – Rose Town – stalo poctou dávným časům. Zde ožily milostné příběhy opředené legendami a tajemstvími z doby šlechticů.

Nachází se na kopci a je největším zachovalým opevněným městem ve Slavonii. Jeho vnitrozemí je chráněno horami a lesy a nabízí krásné výhledy ze tří stran.

Milovníci přírody, nadšenci legend a příznivci historie si užijí procházku přírodním parkem a geoparkem UNESCO Papuk do středověkého města.

Po hodině chůze zalesněnou oblastí se dostanete na mýtinu na úpatí impozantní středověké stavby. Za jeho zdmi žili šlechtici, páni, vojáci a služebnictvo. Město Ružica mělo věže, věžičky, obřadní síně, kapli, dílny a dokonce i sklepení…

Impozantní pevnost nad Orahovicou stojí za návštěvu

(Foto: Hrvoje Jurić)

Legenda o černém rytíři

Tato tvrz je chráněna jako památka nejvyšší kulturní kategorie, zmiňovaná v roce 1357, ale přesná doba a způsob její výstavby zůstává záhadou, například jak velké kamenné bloky byly dopravovány do strmého svahu.

Původ jeho jména je také neznámý, ale je opředeno četnými legendami. Jedna legenda říká, že víly zničily vše, co bylo během dne postaveno, dokud nebyla do zdí zakomponována kouzelná Ružica (Růže), a její pláč, když budete pozorně poslouchat, je slyšet dodnes.

Další příběh vypráví o tom, jak se krásná princezna Ružica (Rose) vrhla z nejvyšší věže, když Černý rytíř vyhrál turnaj o její ruku. Na mýtině prý rašily divoké růže červené jako krev…

Impozantní pevnost nad Orahovicou stojí za návštěvu

(Foto: Hrvoje Jurić)

Nový vzhled „Slavonského moře“

Do Růžového města se dostanete po lesní cestě z oblíbeného koupaliště Orahovica Jezero a nově vybudovaných bungalovů v rámci Turisticko-rekreačního centra „Jezero – Hercegovac – Růže města.“

„Jedná se o mimořádně hodnotný a v současnosti největší turistický projekt v Viroviticko-podravské župě. Spolu se 14 bungalovy s 28 lůžky bude mít jezero Orahovica také nové Vzdělávací centrum Orahovica o čtyřech podlažích, se dvěma podlažími vyhrazenými pro 18 dvoulůžkových pokojů a čtyři apartmány.

Zbytek komplexu bude obsahovat všestranný konferenční sál, několik menších dílenských prostor, recepci, informační pult, vše doplněné četným multimediálním obsahem zaměřeným na prezentaci přírodního parku Papuk.

Impozantní pevnost nad Orahovicou stojí za návštěvu

(Foto: Hrvoje Jurić)

Pro exkurze bude k dispozici také mobilní hologram, který studentům umožní zábavnou formou se dozvědět o důležitosti ochrany biodiverzity. Věřím, že po dokončení tohoto projektu jezero Orahovica, jedno z nejkrásnějších koupališť v této části Chorvatska, přiláká sportovce, rekreační nadšence, milovníky přírody, relaxaci i rodiny hledající dovolenou.

Ti, kteří touží po adrenalinu, najdou také vzrušení, protože nedaleké jezero Hercegovac bude mít adrenalinové aktivity a lanovku spojující jeho břehy,“ uvedl Josip Mikolčić z Turistického sdružení Viroviticko-podravské župy, jeden z partnerů tohoto projektu za 10,8 milionu eur. .

Jeho význam uznala Evropská unie, která jej spolufinancuje více než devíti miliony eur z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu „Konkurenceschopnost a soudržnost“ 2014–2020.

Impozantní pevnost nad Orahovicou stojí za návštěvu





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *