Jak povzbudit diasporu k návratu do Chorvatska?






Osijek

Osijek

Evropské země se kvůli nedostatku pracovních sil snaží přilákat více pracovníků ze zahraničí.

Chorvatsko se zaměřuje na povzbuzení svých vlastních emigrantů a jejich potomků k návratu prostřednictvím iniciativ jako „Vybírám si Chorvatsko“.

Tak jako HRT zprávy, podnikatelský inkubátor v Šibeniku a některé státní instituce ukazují, jak mohou navrátilci usnadnit adaptaci nově příchozích a působit jako katalyzátory pro další návraty.

Jedním z prvních obyvatel podnikatelského inkubátoru v Šibeniku je Antonio Meić, navrátilec z Německa.

Po deseti letech v Berlíně se rozhodl dát si krátkou pauzu od života v zahraničí a Chorvatsko se stalo jeho ideálním místem pro život. Meić zdůrazňuje, že Chorvatsko nabízí lepší podmínky pro podnikání se stejnou podporou EU a rozmanitou intelektuální komunitou.

„Můj počáteční plat v Německu byl před deseti lety asi 5000 eur měsíčně a 100 metrů čtverečních byt v krásné části Berlína stojí 700 eur. To umožnilo dobrý život. Nyní nájmy přesahují 3000 eur, zatímco platy se výrazně nezvýšily,“ řekl Meić HRTs tím, že plat 7-8 000 eur nyní poskytuje průměrný životní styl.

Oceňuje také kvalitu života s pláží vzdálenou pouhých devět minut a krásnou přírodou, která je podle něj s Berlínem nesrovnatelná.

Demografie je výzvou v celé Evropě a nutí členské státy hledat způsoby, jak povzbudit své expatrioty k návratu.

Opatření sahají od značných podnikatelských úvěrů během pandemie COVID-19 v Německu až po osvobození od daně z příjmu v Itálii. V roce 2022 zavedla chorvatská vláda aktivní politiku zaměstnanosti.

Iniciativa „Biram Hrvatska“ nabízí pro chorvatské navrátilce dotace ve výši až 27 000 EUR.

V letech 2022 až 2024 bylo přijato 715 žádostí, z nichž 471 bylo schváleno, v celkové výši 3,5 milionu EUR v grantech.

Ante Lončar, ředitel chorvatské služby zaměstnanosti, poznamenal, že po obdržení až 20 000 EUR na základě svých obchodních plánů mohou navrátilci získat dalších 7 000 EUR na pomoc s přemístěním do Chorvatska.

Maria Florencia Luchetti, která získala doktorát ze společenských věd v Buenos Aires, si splnila svůj sen přestěhovat se do Chorvatska tím, že si zajistila pozici vedoucí výzkumné pracovnice v Institutu pro migraci a etnicitu.

Peristyl ve Splitu

Rozdělit

„Teď mám za cíl pomáhat ostatním. Proto máme projekt ‚Od příjezdu k pobytu‘. Známe překážky, a to není všechno dokonalé, ale také víme, jak je překonat. Musíte být dobře informovaní, připravit si všechny dokumenty, vědět, kam jít, a mít dostatek trpělivosti. Není to nemožné,“ řekl Luchetti.

Argentinští Chorvati jsou velmi přizpůsobiví, přežili inflaci nad 200 %, i když čelí jistým předsudkům.

„Největším předsudkem je, že nepálští pracovníci jsou považováni za lepší, protože jsou tišší a méně si stěžují. V Argentině máme přísloví „Ce no sora no mama“ – „Kdo nepláče, nedostane najíst.“ Musíte bojovat,“ dodal Luchetti.

Podle chorvatské služby zaměstnanosti (HZZ) zájem o zaměstnání v Chorvatsku raketově roste.

„Nyní, když se Chorvatsko stává imigrační zemí s vysokou poptávkou po pracovní síle, se musíme ptát, zda máme selektivní migrační politiku a koho chceme přilákat,“ řekla Marina Perić Kaselj, ředitelka Institutu pro migraci a etnicitu.

Vysoce vzdělaní odborníci přicházejí se svými rodinami, což má dopad jak na ekonomiku, tak na demografii.

„Především v odvětvích, která nám chybí, jako je zdravotnictví, IT a cestovní ruch. Jsou také ochotni přijmout méně kvalifikovaná zaměstnání, dokud se nenaučí jazyk,“ řekl Perić Kaselj.

Nicméně, zatímco na stipendiích v Croaticum, populárním chorvatském jazykovém programu, nemohou pracovat.

Záhřebská radiceva ulice

Záhřeb

HZZ podporuje učení chorvatštiny prostřednictvím systému poukázek, ale zaměstnavatelé musí program spolufinancovat, což ne všichni jsou ochotni udělat.

Nově zřízené ministerstvo demografie a imigrace má před sebou spoustu práce a plánuje spolupráci se všemi relevantními institucemi. Jak Kaselj uzavřel: „Abychom měli úspěšná opatření, musíme porozumět naší diaspoře.“





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *