Pohřebiště v Chorvatsku: nedostatkové a drahé zboží






Chorvatský hřbitov

Chorvatsko

Pohřební pozemky se v Chorvatsku staly velmi vyhledávanými nemovitostmi a někteří lidé jsou za ně ochotni zaplatit jakoukoli cenu.

Mnozí majitelé parcel, vědomi si vysoké poptávky, někdy žádají za jejich prodej přemrštěné částky. Přesněji řečeno, pronajímají je, N1 hlášeno.

Pohřební pozemky se obvykle nacházejí na pozemcích ve vlastnictví místních úřadů v Chorvatsku a nelze je přímo prodat. Místo toho je lze pronajmout jiné osobě pouze prostřednictvím notářsky ověřené smlouvy.

Fyzické osoby mohou být pouze uživateli pohřebních pozemků a vlastníky náhrobku, který zahrnuje náhrobní kámen, pomník a hrobovou ohradu.

„Více živých lidí než mrtvých na hřbitově“

Vedrana ze Záhřebu se podělila o příběh svého otce, jehož identitu se rozhodla zachovat v soukromí. Před pár lety se vrátil z Německa, kde působil desítky let, do svého rodného města nedaleko malého města ve středním Chorvatsku.

hřbitov v chorvatsku

„Měl nějaké úspory. Už si postavil dům a první, co chtěl po návratu udělat, bylo zajistit hrobku pro sebe a mou matku, abychom se o to my, jejich děti, nemuseli starat.

Ukázalo se však, že na místním hřbitově již nejsou k dispozici žádné pohřební plochy, protože je lidé již všechny vykoupili. A to všechno byli živí lidé, jako moji rodiče. Více než polovinu hřbitova zabíraly prázdné hrobky.

Na hřbitově bylo takříkajíc více živých než mrtvých. Vyryli svá jména, umístili své fotografie na náhrobky a čekali na smrt,“ řekla N1.

Kdy lze pronajmout pohřební pozemek?

Městská společnost z nedalekého města, která vesnický hřbitov udržuje a dohlíží, nemohla její rodiče ubytovat. Mohli pouze zaručit, jak to vyžaduje zákon, že po jejich smrti poskytnou pohřební místo.

„Otec nabízel, že od nějakých lidí odkoupí pohřebiště, ale nikdo nebyl ochotný. Všichni hodně investovali do přípravy svých pohřebních plánů. Nakonec se mu podařilo najít hrobku v nedalekém městě. Koupil to od některých lidí za 2000 eur. Myslím, že zaplatil příliš mnoho. Nebyla to skutečná koupě jako koupě bytu nebo domu, ale leasingová smlouva,“ vysvětlil Vedrana.

Podle předpisů, které jsou většinou stejné pro všechny hřbitovy v Chorvatsku, si může uživatel pronajmout pohřební pozemek, pokud má v užívání jiný pozemek v rámci stejného města nebo obce, pokud má právo užívat pronajímaný pozemek více uživatelů, popř. nemá-li uživatel v tomto městě nebo obci hlášeno bydliště.

Ceny pohřebních pozemků v Záhřeb

V Záhřebu jsou podle aktuálního ceníku tržních služeb Městských hřbitovů nejdražší pohřebiště na hlavním a největším hřbitově Mirogoj.

Nejvyšší ceny jsou v I. zóně, konkrétně ve Velkém podloubí nebo kapli, 12 276 eur včetně DPH, nejlevnější pak v zóně VI 1 866 eur.

Hřbitovy v Chorvatsku mají rostoucí turistický a kulturní význam

Mirogoj (Foto: Victor Juric)

Pohřební pozemek pro instalaci kazety stojí 613 eur a místo ve výklenku kolumbária je 920 eur. Přidělení pohřebiště před nutností pohřbu stojí 1 244 eur.

Na záhřebském hřbitově Miroševac se pohřební plochy pohybují od 1 244 do 2 488 eur v závislosti na zóně. Na třetím největším záhřebském hřbitově Markovo Polje se ceny pohřebních ploch pohybují od 331 do 1244 eur.

Nejdražší hroby v nabídce – 80 000 eur

Na největších domácích online inzerátech je v Chorvatsku uvedeno několik stovek pohřebišť a hrobek.

Nejdražší, který jsme našli, byl na Njuškalo, který se nachází na Boninově, městském hřbitově v Dubrovníku, za cenu 80 000 eur.

myrha

Mirogojský hřbitov (foto: Marko Vrdoljak/Záhřeb Tourist Board)

Několik pohřebních pozemků v atraktivních lokalitách v záhřebském Mirogoj je nabízeno za ceny mezi 50 000 a 75 000 eur.

V Rijece, na městských hřbitovech Kozala a Trsat, se nabízí několik hrobek za zhruba 30 000 eur. Většina pohřebních ploch uvedených v online inzerátech se pohybuje od 5 000 do 15 000 eur.

Prodávají se především v Záhřebu (Mirogoj nebo Miroševac), Rijece, splitském Lovrinaci, Varaždinu a Samoboru. V Osijeku jsou většinou levnější, mezi 1 000 a 3 000 eur (ačkoli některá pohřebiště přesahují 10 000 eur), zatímco v menších městech jsou pohřebiště nabízena, či spíše pronajímána, za 300, 400 nebo 500 eur.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *