Velký pokles teploty moře v Dubrovníku odborníky mate






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Moře v Dubrovníku

Dubrovník

Uprostřed léta, v období, kdy se očekávají vysoké teploty ve vzduchu i v moři, byli obyvatelé a turisté v Dubrovníku a okolí zaskočeni náhlým poklesem teploty moře.

Včera bylo moře příjemně teplé na koupání, ale dnes mnozí hlásí, že je nezvykle studené.

Podle chorvatské meteorologické a hydrologické služby (DHMZ) byla teplota moře dnes ráno v 7 hodin jen 19,1 °C a v 11 hodin vzrostla pouze na 19,6 °C.

To představuje dramatický pokles od rekordních teplot zaznamenaných před několika dny, kdy moře dosahovalo kolem 30 °C, jak bylo dříve hlášeno.

Abychom pochopili příčiny tohoto jevu, Večerník konzultoval s odborníky vysvětlení.

Ivica Vilibić z Institutu Ruđera Boškoviće situaci komentoval a zdůraznil, že aktuální pokles teploty moře je ovlivněn změnami atmosférické teploty.

„Teplotu moře ovlivňuje více faktorů. Především přenos tepla z atmosféry do moře způsobuje oteplování moře od jara do konce léta, kdy je sluneční záření na vrcholu.

Čím teplejší vzduch, tím teplejší je povrch moře, a proto rekordní teploty během nedávné vlny veder. Na podzim a v zimě se moře ochlazuje, protože ztrácí teplo do atmosféry, což dává pobřežním oblastem teplejší klima.“

Vilibić také vysvětlil, jak může vítr bura dramaticky ovlivnit povrchové teploty moře:

„Když v létě fouká silnější bouře, spustí se vzedmutí, vytlačí povrchovou vodu směrem k otevřenému moři a způsobí, že podél pobřeží stoupá chladnější a hlubší voda. Tento jev může výrazně snížit povrchovou teplotu moře.

V oblasti Dubrovníku fouká poměrně silná vlna, která tlačí teplejší povrchovou vodu k italskému pobřeží a přivádí chladnější vodu ke břehu. Toto je pravidelný jev v létě po vlně veder nebo normálním letním období. Jakmile bouře odezní, bude trvat několik dní, než se moře vrátí na obvyklé teploty,“ řekl Vilibić.

Na druhou stranu, Natalija Dumicová z Institutu oceánografie a rybolovu ve Splitu vyjádřila své překvapení nad poklesem teploty, ale nesouhlasila s tím, že to bylo výhradně kvůli bouři, s tím, že současný vzduch není tak studený.

„Také mi toto číslo připadá divné, ale nedělal bych žádné závěry, dokud se nepotvrdí pokles teploty během několika dní. Krátký pokles teploty může ovlivnit mnoho faktorů, včetně lidské chyby při měření.

Takový rychlý pokles není přirozený, ale bez konzistentního čtení během alespoň dvou po sobě jdoucích dnů je těžké to komentovat. Bora by mohla hrát roli, ale tady ve Splitu není taková zima, aby způsobila tak výrazný pokles teploty. Mohou tam být jiné faktory nebo chyby měření,“ řekl Dumić.

Dubrovník představil svůj letový řád na léto 2024

Dubrovník

DHMZ potvrdilo, že údaje překontroluje, protože jsou také překvapeni náhlým poklesem teploty. Očekávají se další analýzy a následná zpráva o možných příčinách a potvrzení tohoto jevu.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *