Šesté největší chorvatské město zavádí veřejnou dopravu zdarma pro všechny






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Nezařazené
autobus v Chorvatsku

Ilustrace

Mezi města nabízející městskou hromadnou dopravu zdarma se nově zařadilo chorvatské město Velika Gorica.

Jako šesté největší město v Chorvatsku, po Záhřebu, Splitu, Rijece, Osijeku a Zadaru, je Velika Gorica nyní největším městem v Chorvatsku, které poskytuje takovou bezplatnou veřejnou službu.

Velika Gorica, která se nachází 16 km jižně od Záhřebu, získala statut města v roce 1995. Je to největší město v Záhřebském kraji s přibližně 30 000 obyvateli ve městě a 65 000 v magistrátu.

„Poskytovatelem městské osobní dopravy ve Veliké Gorici je společnost Autotrans dd z Cresu, člen skupiny Arriva, se kterou je podepsána sedmiletá smlouva.

Autobusová doprava zmíněným dopravcem v rámci Velké Gorice je pro všechny cestující zdarma bez ohledu na to, zda jsou obyvateli Velké Gorice nebo jiných míst,“ uvedl odbor komunálních služeb a dopravy Velika Gorica.

Město a Arriva podepsaly sedmiletou smlouvu na městskou dopravu v hodnotě 20,5 milionu EUR bez DPH, což je o něco méně než 3 miliony EUR ročně. Je pozoruhodné, že letošní rozpočet pro Velika Gorica je rekordně vysoký, přesahuje 122 milionů EUR, uvádí se N1.

malá města v Chorvatsku k životu

Velika Gorica ze vzduchu (Foto kredit: Divna Jaksic/CC BY-SA 3.0)

Název města znamená v místním dialektu „velká vinice“, což odráží jeho starodávnou vinařskou historii. Nachází se zde také letiště Franja Tuđmana, nejrušnější v Chorvatsku.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *