Nová chorvatská pravidla cestovního ruchu byla odhalena, když začíná nová éra






Pláž Brela v Chorvatsku

Brela

Ministerstvo cestovního ruchu a sportu v Chorvatsku zahajuje novou éru řízení cestovního ruchu s navrženými předpisy zaměřenými na posílení udržitelnosti a kvality v celém odvětví.

Tyto předpisy umožní místním úřadům kontrolovat kapacity pronajímání ubytování a definovat jejich profily destinací, čímž zajistí rovnováhu mezi růstem cestovního ruchu a kvalitou života obyvatel.

Nová pravidla pro řízení cestovního ruchu

Tato nařízení, nařízená zákonem o cestovním ruchu, umožní městům a obcím jasně definovat a profilovat své destinace, Index.hr hlášeno

Mohou si vybrat, zda budou čtyř nebo pětihvězdičkovou destinací a řídit strukturu a počet ubytovacích zařízení. Ministr turismu a sportu Tonči Glavina zdůraznil, že místní úřady mohou omezit počet apartmánů a míst, a to jak v konkrétních oblastech, tak napříč celými destinacemi.

Glavina zdůraznil, že je důležité umožnit místním úřadům omezit vydávání povolení pro určité typy ubytovacích nebo pohostinských zařízení, pokud to výpočty nosnosti naznačují, že je to nutné.

To může být aplikováno na mikroúrovni s dopadem na celou místní vládní jednotku nebo jen část destinace.

Pláž v Dubrovníku

Dubrovník

Nová éra cestovního ruchu

Nové předpisy poskytnou destinacím nástroje k efektivnější správě jejich prostor a rozvoji, čímž zajistí rovnováhu mezi růstem cestovního ruchu a kvalitou života obyvatel.

Glavina poukázal na to, že mnoho destinací takové nástroje hledá a že tento posun znamená novou éru chorvatského cestovního ruchu zaměřenou spíše na udržitelnost než na pouhý růst.

Implementace a náklady

Předpisy zmocní samosprávy k řízení cestovního ruchu na jejich úrovni, včetně potenciálu omezovat ubytovací kapacity. To vyžaduje dodržování předpisů, což zahrnuje provádění analýz, které odůvodňují akce managementu cestovního ruchu v dané destinaci. Tyto analýzy mohou způsobit značné náklady turistickým sdružením, která možná budou muset najmout konzultanty kvůli nedostatku vlastních kapacit.

Na druhém místě v Evropě krátkodobé pronájmy bytů, ekonomický boom nebo místní zátěž?

Rozdělit

Proces plánování a schvalování

Plán managementu turistické destinace na čtyřleté období musí být schválen orgánem místní samosprávy a musí zahrnovat rozvojové směrnice, opatření a aktivity a doporučení pro zlepšení destinace.

Únosná kapacita destinace je definována jako počet turistů, kteří mohou navštívit současně, aniž by způsobili nepřijatelné narušení fyzického, ekonomického a sociokulturního prostředí nebo snížili spokojenost návštěvníků.

Výpočet nosnosti

Výpočet přepravní kapacity, který provádějí turistické agentury, zohledňuje počet lůžek v komerčních ubytovacích zařízeních ve vztahu k počtu trvale bydlících obyvatel a počtu domů na 100 metrů čtverečních zastavěné plochy. Posuzuje také průměrný počet turistů na obyvatele ve špičkách turistických dnů a vliv cestovního ruchu na veřejný prostor, hladinu hluku a životní prostředí.

Plánování managementu destinace

Návrh předpisů pro plánování destinačního managementu nastiňuje tvorbu plánu jako dokumentu udržitelného rozvoje. To zahrnuje začlenění klíčových zainteresovaných stran, analýzu současného stavu a definování projektů kritických pro rozvoj. Plán musí být v souladu s dokumenty strategického plánování, územními plány a dalšími relevantními předpisy.

Makarska žádné nové apartmány

Makarská

Monitorování rozvoje a udržitelnosti

Návrh nařízení o ukazatelích pro sledování rozvoje a udržitelnosti cestovního ruchu stanoví ukazatele pro výpočet indexu rozvoje cestovního ruchu a obsahuje závazné a specifické ukazatele pro sledování udržitelnosti.

Veřejná konzultace a harmonogram realizace

Sdělení ministerstva uvádí, že v souladu se zákonem o cestovním ruchu mohou samosprávy rozhodovat o počtu, typu a kategorii pohostinských zařízení na základě plánu péče a územních plánů, přičemž všechna rozhodnutí jsou podložena výpočty únosnosti.

Proces elektronické konzultace pro všechny tři předlohy návrhů je otevřen do 25. srpna 2024. Očekává se, že nová nařízení budou přijata v září.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *