Chorvatsko slaví Den díkůvzdání vítězství a vlasti






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy

chorvatská vlajka

KNIN, 5. srpna 2024 – Chorvatsko dnes slaví výročí Dne díkůvzdání vítězství a vlasti a Dne chorvatských obránců.

Pondělní oslavy se konají na připomínku vojenského vítězství z 5. srpna 1995, známého jako operace Bouře, kdy chorvatská armáda převzala v Chorvatsku samozvanou srbskou entitu.

Operace Storm byla kombinovaná vojenská a policejní operace, která ukončila srbské ozbrojené povstání a obnovila chorvatskou suverenitu nad okupovanou střední a jižní částí země, čímž připravila cestu pro mírovou reintegraci východního Chorvatska v lednu 1998.

Ofenzíva byla zahájena 4. srpna v 5 hodin ráno podél linie vedoucí z Bosansko Grahovo na jih k Jasenovaci na východě, frontová linie je dlouhá více než 630 kilometrů.

Během následujících 84 hodin bylo osvobozeno o něco méně než 10 500 kilometrů čtverečních území, téměř pětina země.

Operace vyvrcholila 5. srpna, kdy 4. a 7. strážní brigáda chorvatské armády osvobodila Knin, srdce srbského povstání, a v poledne na městské pevnosti vyvěsila 20 metrů dlouhou chorvatskou vlajku.

Chorvatská vlajka v Dubrovníku

Vlajky jsou dnes v plné síle

Asi 200 000 chorvatských vojáků a policistů se zúčastnilo největší operace války za vlast. Podle Homeland War Memorial and Documentation Centre bylo zabito 196 chorvatských pracovníků, nejméně 1100 bylo zraněno a 15 se pohřešuje.

Operace Bouře znamenala konec války v Chorvatsku, vytvořila podmínky pro mírovou reintegraci regionu východního Dunaje, pomohla prolomit obležení severozápadního bosenské města Bihac a umožnila návrat uprchlíků a vysídlených osob.

Těžiště oslav dnes bude v Kninu.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *