Dubrovničtí restauratéři si všímají změn v turistických zvyklostech






Chorvatské město na seznamu 12 nejpřátelštějších měst v Evropě 2022

Dubrovník

Nejjižnější chorvatská obec Konavle se stala oblíbenou turistickou atrakcí. Od začátku roku došlo k více než 10% nárůstu návštěvníků a díky vynikajícím předpovědím pro posezónu se očekává, že rok uzavře 14% nárůst příchozích.

Zvýšení počtu příjezdů a přenocování se však automaticky nepromítá do vyšších zisků, protože restauratéři pozorují změny ve zvycích návštěvníků. HRT.

Supetar, známý také jako San Pietro, vstupuje do své druhé plné turistické sezóny.

Tento malý ostrůvek poblíž Cavtatu se stal skutečnou atrakcí Konavle a nabízí zážitek z dovolené snů.

„Z lounge baru se můžete přesunout do restaurace, kde nabízíme možnosti kvalitního stravování. Pro hosty, kteří chtějí na ostrově strávit celý den, nabízíme soukromé kajuty a postele s nebesy,“ říká Dario Vitez, manažer restaurace.

Cestovní ruch v Konavle vykazuje slibné výsledky s růstem přesahujícím 10 % od začátku roku a očekává se obzvláště silná posezónní sezóna.

„V tuto chvíli v hlavní sezóně jsou našimi návštěvníky rodiny s dětmi a lidé středního věku; na jaře a na podzim vídáme i starší návštěvníky. Cavtat a Konavle tak nejsou destinacemi pro mladé ani pro párty,“ poznamenává Frano Herendija, ředitel turistického sdružení Konavle.

Letiště láme rekordy

Na jihu Chorvatska se přirozeně hodně točí kolem letiště, které letos láme všechny rekordy, uvedla HRT.

„Od začátku roku jsme dosáhli 22% nárůstu cestujících, což je výrazné oproti loňskému roku a celkovému růstu cestovního ruchu v regionu. Obzvláště nás těší posezónní období, stejně jako předpovědi na posezónní období, kde očekáváme růst zhruba o 30 % ve srovnání s loňským rokem,“ vyzdvihuje Josip Paljetak, ředitel pozemních služeb letiště Ruđer Bošković.

Turisté procházky v Dubrovníku

Dubrovník

Změny mezi návštěvníky

Nicméně nárůst počtu nemusí nutně znamenat výrazně vyšší výdělky. Restauratéři zaznamenávají změny v chování návštěvníků.

„Letos je samozřejmě nějaká změna, posun v našich návštěvnících. Máme spoustu Ryanairu a nízkorozpočtových aerolinek přivážejících turisty, ale jsme otevření všem typům hostů, takže nemáme žádné problémy,“ říká Vitez.

Povzbudivé jsou zejména pozitivní prognózy na podzim, které by v případě realizace měly vyústit v lepší sezonu, než byla ta rekordní v roce 2019.

Situace v Dubrovníku

Dubrovník zažívá podobnou situaci jako Konavle. Dubrovník letos zatím zaznamenal 13% nárůst turistického ruchu, a to především díky velmi úspěšné předsezóně. Hlavní sezóna zaznamenala menší nárůst, přibližně o 4 %.

V hlavním zpravodajském bulletinu HTV hovořil Đani Banovac z Dubrovnického cechu pohostinství a cestovního ruchu o výhledu na letošní sezónu.

„Jsme velmi spokojeni. Myslím, že turistická sezóna v Dubrovníku trvá asi 250 dní, a to jsme uprostřed roku. Extrémní sezónnost, kterou jsme zažívali dříve a která byla svázána se sluncem a mořem, se již nekoná.

Nyní máme cestovní ruch od března pravděpodobně do konce roku, což je druh nepřetržitého cestovního ruchu, o který usilujeme. To je samozřejmě něco, čemu se musíme přizpůsobit všichni, od restauratérů a pracovníků v cestovním ruchu až po místní obyvatele.

Ale to je něco, co přinese výhody nám všem.

Adaptace jsou potřebné, dějí se, a to, co zažíváme nyní, se v příštích letech jen prodlouží. Existují určité problémy pro lidi, kteří to neplánovali, ale myslím si, že je lepší mít takový stálý růst, jaký nyní vidíme, než výkyvy, které přinášejí jen problémy,“ vysvětlil Banovac.

„My se měníme, naši návštěvníci se mění“

Banovac hovořil také o změnách ve zvycích návštěvníků.

„Měníme se a mění se i naši návštěvníci, což je naprosto normální. Musíme být upřímní, že lidé s vyšší kupní silou se začínají vyhýbat vrcholné sezóně, když je příliš horko, a přicházejí v předsezóně a po sezóně, kde jsme zaznamenali lepší výsledky.

Každý host je vítán a my mu musíme nabídnout zážitek; jsme tu pro ně, ne naopak,“ zdůraznil Banovac.

Dubrovník

(Foto kredit: Andrew Buchanan/Unsplash)

Zabýval se také tím, zda má Dubrovník kapacitu pracovní síly, aby zvládl rozptýlení návštěvníků v předsezóně a po sezóně.

„Dubrovník si s tím poradí; Dubrovník má sílu, znalosti a zkušenosti být šampiónem. Věřím, že to bude i letos. Nezahráváme si s cestovním ruchem; žijeme z cestovního ruchu; nemáme alternativu.

Proto si myslím, že jsme na správné cestě a musíme vynaložit ještě více úsilí, protože nemáme žádné alternativy. Musíme usilovat o udržitelnost, normálnost a kreativitu, vytvářet zážitek a tvorbu pro nás všechny,“ vysvětlil Banovac.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *