První mezinárodní let společnosti Croatia Airlines Airbus A220-300 slaví 35. narozeniny






Airbus A220-300 na trase Záhřeb – Frankfurt.

(Foto: Croatia Airlines)

Záhřeb, 7. srpna 2024 – Společnost Croatia Airlines dnes oslavila své 35. výročí prvním mezinárodním komerčním letem svého nového Airbusu A220-300 na trase Záhřeb – Frankfurt.

Tento let symbolicky připomněl založení chorvatské letecké společnosti k tomuto datu v roce 1989.

První mezinárodní cestující na novém A220 letěli stejnou trasou, na které podnikly Croatia Airlines svůj první mezinárodní let v roce 1992, což znamenalo začátek pravidelné osobní linky společnosti spojující Chorvatsko se světem.

Přesně před třemi a půl desetiletími, 7. srpna 1989, byla společnost Zagreb Airlines dd (Zagal) zaregistrována v Záhřebu jako letecká přepravní společnost, která zahájila provoz v prosinci téhož roku s poštovními doručovacími službami.

Asi o rok později, 23. července 1990, Zagal změnil svůj název na Croatia Airlines dd, čímž se stal národní leteckou společností pro přepravu cestujících, nákladu a pošty.

První osobní let společnosti Croatia Airlines se uskutečnil 5. května 1991 na trase Záhřeb – Split, čímž byla zavedena pravidelná osobní doprava v Chorvatsku. Spojení Chorvatska se světem začalo 5. dubna 1992 prvním mezinárodním letem na lince Záhřeb – Frankfurt.

Airbus A220-300 na trase Záhřeb – Frankfurt.

(Foto: Croatia Airlines)

Za posledních tři a půl desetiletí se Croatia Airlines rozrostly v evropského dopravce známého bezpečností letů, profesionálním personálem a kvalitními službami, které poskytují osobní a nákladní služby v pravidelné i charterové dopravě. Od prvního letu provedla společnost téměř 709 000 letů a přepravila více než 45 800 000 cestujících.

Společnost se tak stala členem nejvýznamnějších leteckých asociací – International Air Transport Association (IATA) a Star Alliance, přední světové asociace leteckých společností.

Jde o dnešní první mezinárodní let nového Airbusu A220 společnosti Croatia Airlines a slavnostní ceremoniál se konal na letišti ve Frankfurtu. Slaven Žabo, ředitel obchodních záležitostí Croatia Airlines, zdůraznil:

„Jsme hrdí a rádi, že dnes můžeme našim mezinárodním cestujícím poskytnout prvotřídní zážitek z létání v novém letadle, když slavíme 35. výročí Croatia Airlines. Zvláště nás těší, že první mezinárodní let nového Airbusu A220 byl ze Záhřebu do Frankfurtu, což je velmi symbolické vzhledem k tomu, že to byla trasa prvního mezinárodního letu naší společnosti v roce 1992.

Upřímně děkuji našim partnerům na frankfurtském letišti za 32 let úspěšné obchodní spolupráce a doufáme, že mnoho cestujících bude i nadále přistávat a odlétat odtud na naší nové a přepracované flotile.“

Ohledně příchodu nového Airbusu A220-300 Croatia Airlines a jeho prvních mezinárodních cestujících ve Frankfurtu Alexandra Ulm, vedoucí rozvoje provozu společnosti Fraport, uvedla:

„Jsme velmi hrdí na to, že si společnost Croatia Airlines vybrala Frankfurt jako první mezinárodní destinaci pro své nové letadlo. Přejeme Croatia Airlines a jejímu novému A220-300 v budoucnu mnoho šťastných přistání na frankfurtském letišti!“

Za zmínku stojí, že příchod prvního nového Airbusu A220 na konci července tohoto roku znamenal začátek největšího projektu v historii Croatia Airlines – obnovení celé flotily do roku 2027. Začátek této nové obchodní éry je také charakteristický obnovenou vizuální identitou, jejímž prostřednictvím jsou hodnoty Croatia Airlines důsledně komunikovány s ještě větším zaměřením na cestující a cílové publikum.

Airbus A220-300 na trase Záhřeb – Frankfurt.

(Foto: Croatia Airlines)

Přepracované logo a nový design letadla dále zdůrazňují základní poselství společnosti: kvalitu, bezpečnost, cestovní pohodlí a pohostinnost, zatímco design znaku se blíží designu ocasu letadla, kterým se společnost stala známou.

Druhý nový letoun A220 se očekává do konce roku 2024, přičemž dalších šest bude dodáno v roce 2025, čtyři v roce 2026 a tři letadla v roce 2027, čímž se celkový počet nových letadel A220 ve flotile Croatia Airlines zvýší na 15.

Největší projekt v historii společnosti umožní další rozvoj a úspěšné a udržitelné podnikání v budoucnu a zároveň dále potvrdí pozici Croatia Airlines jako strategicky důležité součásti chorvatské dopravní a turistické infrastruktury.

Ve své touze vytvořit nezapomenutelné okamžiky společně se svými cestujícími, Croatia Airlines upřímně děkuje všem svým zákazníkům za jejich důvěru během posledních 35 let a těší se na všechny nové společné lety, které nyní budou ještě pohodlnější a efektivnější a odůvodní očekávání cestujících. v každém okamžiku.

Na oslavu svého 35. výročí nabízí společnost Croatia Airlines cestujícím dnes 35% slevu na jednosměrné a zpáteční letenky na všechny vnitrostátní i mezinárodní lety.

Sleva je k dispozici pouze dnes při rezervaci a nákupu vstupenek na webu www.croatiaairlines.comprostřednictvím aplikace Croatia Airlines a na prodejních místech jiných společností a vztahuje se na cesty, které je třeba dokončit do 1. srpna 2025.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *