Poplatky, které mají být zavedeny při velkých změnách schengenských hranic






Chorvatsko vstupuje do evropského schengenského prostoru bez pasů

Evropská unie a schengenský prostor počínaje říjnem zavádějí významné změny vstupních předpisů, jejichž cílem je zabránit zločincům a teroristům ve vstupu s falešnými pasy.

Tyto změny se dotknou zejména každodenních cestujících ze zemí mimo EU, včetně Bosny a Hercegoviny Večerník zprávy.

První změna: Systém vstupu/výstupu (EES)

První změnou je implementace systému Entry/Exit System (EES), automatizovaného systému, který bude registrovat občany mimo EU pokaždé, když vstoupí nebo opustí země EU za účelem krátkodobého pobytu, definovaného jako maximálně 90 dní v rámci 180denního období. .

Systém, který zaznamenává vstupy, výstupy a odmítnutí, vyžaduje, aby cestující poskytli na hraničních přechodech biometrické údaje, jako jsou otisky prstů a skeny obličeje. I když je tento systém ve většině zemí EU automatizovaný, zpracování pasů na Kypru a v Irsku bude i nadále manuální.

Druhá změna: Autorizace ETIAS

Druhou a působivější změnou je zavedení Evropského systému cestovních informací a povolení (ETIAS), který má být uveden do provozu v květnu příštího roku.

V rámci tohoto nového systému budou muset cestující ze zemí mimo EU bez vízové ​​povinnosti, včetně Bosny a Hercegoviny, vyplnit online formulář a zaplatit poplatek 7 EUR, aby získali cestovní povolení před vstupem do schengenského prostoru.

Poplatek je prominut osobám mladším 18 let a starším 70 let. Po udělení je povolení ETIAS platné po dobu tří let nebo do vypršení platnosti pasu, podle toho, co nastane dříve.

Zatímco proces žádosti je přímočarý a schválení se obvykle uděluje během minut až čtyř dnů, některé případy mohou vyžadovat další dokumentaci nebo pohovor, což potenciálně prodlužuje proces na 30 dní.

Je důležité si uvědomit, že vlastnictví platného ETIAS nezaručuje vstup; pohraniční úředníci po příjezdu stále posoudí, zda cestující splňuje vstupní požadavky.

Mýtna na chorvatské dálnici

(Foto: Lan Glad/CC BY-SA 4.0)

Dopad na cestovní ruch

Navzdory obavám, že by tyto nové požadavky mohly narušit cestování, chorvatští představitelé cestovního ruchu nepředpokládají výrazné negativní dopady, Večerník hlášeno.

Kristjan Staničić, ředitel Chorvatského turistického sdružení, vyjádřil přesvědčení, že cestovatelé jsou obecně dobře informováni o požadavcích na destinaci a že pravidla platí jednotně ve všech zemích Schengenu.

Zdůraznil pozitivní trendy cestovního ruchu ve Spojeném království, když zaznamenal 6% nárůst počtu přenocování britských turistů v letošním roce.

Boris Žgomba, prezident Asociace cestovních kanceláří a agentur Chorvatské obchodní komory, uznal, že jakákoli nová administrativní opatření mohou představovat problémy, ale věří, že to cestovatele neodradí.

Poplatek 7 EUR je například menším příplatkem k celkovým nákladům na dovolenou, což pravděpodobně neodradí potenciální návštěvníky.

I když nový požadavek ETIAS přidává administrativní krok pro cestující ze zemí mimo EU, očekává se, že bude mít minimální dopad na toky cestovního ruchu do Chorvatska a dalších zemí EU.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *