Vůbec první koncertní sál v Osijeku se blíží k dokončení






koncertní síň ve městě Osije

(Foto: Osijek.hr)

Práce na vývoji a vybavení koncertního sálu, prvního v historii města Osijek, se blíží ke konci.

Slavnostní otevření sálu s koncertem Symfonického orchestru HRT je naplánováno na 27. září, oznámil starosta Osijeku Ivan Radić během pondělní prohlídky místa.

„Koncertní sál bude pojmenován po našem spoluobčanovi z Osijeku Franjovi Krežmovi, který se narodil v roce 1862 a byl v té době respektován v celé Evropě. Bohužel zemřel ve věku 19 let, ale zanechal po sobě přes 100 děl. Dokonce i Giuseppe Verdi o něm hovořil jako o novém Paganinim. Po základní škole a památníku bude mít nyní Franjo Krežma v Osijeku koncertní sál,“ řekl starosta Radić.

koncertní síň ve městě Osije

(Foto: Osijek.hr)

Projekt je oceněn na 1,7 milionu eur, z toho 930 000 eur poskytlo ministerstvo kultury a médií a 770 000 eur ministerstvo pro místní rozvoj a fondy EU.

„Rád bych jim touto cestou poděkoval, protože tato koncertní síň nebude občany Osijeku stát ani euro cent,“ zdůraznil starosta.

Dodal, že s podlahovou plochou přibližně 1000 metrů čtverečních a něco málo přes 400 míst k sezení bude po záhřebské hale Vatroslava Lisinského druhou největší koncertní halou v Chorvatsku, ale bude nejmodernější.

koncertní síň ve městě Osije

(Foto: Osijek.hr)

„Probíhají finální práce, je osazena ocelová nadzemní konstrukce, umístěny židle, položeny a nalakovány parkety v hledišti a nyní probíhá montáž parket na jevišti. Jediným úkolem, který zbývá, je sestavení orchestrálního pláště,“ uvedl starosta Radić.

Zdůraznil také, že v roce 2024 město Osijek přiděluje rekordní prostředky na kulturu, přičemž po revizi rozpočtu je vyčleněno 5,8 milionu eur. To je o 1,3 milionu eur více než v předchozím roce a o 2,3 milionu eur více než v roce 2021, kdy se stal starostou.

„Zakoupili jsme také koncertní klavír v hodnotě téměř 200 000 eur, který bude umístěn v této koncertní síni. Plánujeme důkladnou rekonstrukci Chorvatského národního divadla. Již brzy začne energetická obnova Dětského divadla Branka Mihaljeviće a Městské a Univerzitní knihovny. Kromě infrastruktury investujeme také do obsahu. Nedávno skončil druhý Festival panonské knihy, který přilákal 17 000 návštěvníků, což nás i organizátory příjemně překvapilo,“ řekl starosta Radić.

koncertní síň ve městě Osije

(Foto: Osijek.hr)

Starosta také zmínil, že Osiecké kulturní léto, které trvalo dva měsíce s 66 programy, se chýlí ke konci. Ocenil program s ohledem na jeho vysokou kvalitu vzhledem k velkému počtu účastníků a oznámil, že jej zakončí koncert Orchestra of 100 Violins z Budapešti.

Ivan Kristijan Majić, ředitel kulturního centra Osijek, dodal, že program otevření nového sálu se uskuteční 27. a 28. září. První den vystoupí Symfonický orchestr HRT po boku osijeckého pianisty Konstantina Krasnického, druhý den pak posílený Brevis Vocal Ensemble.

Když mluvíme o koncertní sezóně 2024/2025, Majić oznámil, že od října do června se bude konat 10 koncertů, počínaje Glenn Miller Orchestra a končící slovinským Perpetuum Jazzile. Navíc představil nedělní cyklus, ve kterém vystoupí špičkoví osiječtí interpreti.

Svetozar Sarkanjac, předseda správní rady kulturního centra, poznamenal, že v některých systémech je kultura často považována za dodatečný nápad, ale v Osijeku tomu tak není.

„Je mi potěšením být předsedou správní rady, kde na jedné straně máte malý, vysoce ambiciózní tým v Kulturním centru, který řídí celý projekt, a na druhé straně vedení města a primátor, kteří projevili velký zájem a poskytli velmi konkrétní podporu při realizaci tohoto projektu. Samozřejmě musím ocenit i ministerstvo kultury, protože bez jejich podpory by mnohé z toho nebylo možné,“ řekl Sarkanjac.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *