Chorvatské léto nikam nevede, protože teplo se valí do září






  • podle chorvatského týdne
  • v
    Zprávy
Léto v Chorvatsku

Žádné známky ochlazení

Jak se blíží září, dalo by se očekávat, že se v Chorvatsku objeví první náznaky podzimu. Zdá se však, že letos léto s odjezdem nikam nespěchá.

Dlouhé horké léto v zemi bude pokračovat až do září, přičemž nadprůměrné teploty vzduchu a moře nevykazují žádné známky zmírnění.

Vnitrozemí Chorvatska se bude celý první zářijový týden vyhřívat v pěkném slunečném počasí s teplotami trvale dosahujícími raných 30 stupňů Celsia.

Pobřežní oblasti zažijí ještě teplejší podmínky s teplotami v rozmezí od začátku do poloviny 30. let, čímž se udrží trend spalujícího léta, které zažilo mnoho dní v horních 30. letech.

Nejnižší noční teploty zůstanou stejně vysoké a teploty na pobřeží neklesnou pod 27 stupňů Celsia.

Toto dlouhé období vysokých teplot je pozoruhodné i pro zemi, která je zvyklá na teplá léta. Intenzivní vedro se obvykle začíná snižovat koncem srpna, ale letošní rok byl výjimkou.

Pláž v Dubrovníku

Dubrovník

Přetrvávající vlna veder je výsledkem kombinace faktorů, včetně vysokotlakých systémů, které se usadily nad oblastí, zachycují horký vzduch a brání chladnějšímu počasí v pohybu dovnitř.

Pro turisty, zejména důchodce a ty, kteří se chtějí vyhnout vrcholným letním vedrům, nabízí dlouhotrvající teplo jedinečnou příležitost. S létem prodlužujícím pobyt se tradiční turistická sezóna může protáhnout dále do ramenních měsíců.

Září, často vnímané jako klidnější období pro cestování, by se nyní mohlo stát atraktivním obdobím pro návštěvníky, kteří preferují slunečné počasí bez davů v hlavní sezóně, a říjen by mohl být novým zářím.

Chorvatská předpověď na začátku září

Předpověď na začátku září na chorvatském pobřeží (Obrázek: Yr.no)

Pobřežní města, která s blížícím se podzimem obvykle zaznamenávají pokles počtu turistů, by mohla toto prodloužené léto považovat za přínosné.

Teplejší teploty moře, které jsou také nadprůměrné, znamenají, že koupání a plážové aktivity zůstávají atraktivní až do září a dokonce i října. Letošní léto vidělo rekordní teploty moře v Chorvatsku.

I když se prodloužené léto může zdát jako požehnání pro cestovní ruch, také zdůrazňuje rostoucí nepředvídatelnost počasí. Chorvatský zemědělský sektor může například čelit problémům s plodinami a vodními zdroji, pokud se tyto teplejší a sušší podmínky stanou novou normou.

Produkce vína prudce klesá

Vzhledem k tomu, že si Chorvatsko užívá – nebo přetrvává – vlnu veder na konci léta, zůstává důraz kladen na to, jak co nejlépe využít teplé počasí.

Přihlaste se k odběru newsletteru Chorvatského týdne





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *