Vyšší ceny podporují růst příjmů chorvatského cestovního ruchu, ale objevují se obavy o udržitelnost






Chorvatsko

Údaje daňové správy o fiskalizaci shromážděné do předposledního srpnového dne naznačují, že Chorvatsko zažilo vrchol turistické sezóny s mírně vyššími příjmy než v loňském roce, a to i přes podobnou úroveň aktivity v turistickém i maloobchodním sektoru.

To naznačuje, že se zvýšily ubytovací služby, stejně jako ceny restaurací a kaváren, přičemž v srpnu ve srovnání s červencem dále vzrostly.

Srpen zůstává prozatím finančně nejodolnějším měsícem pro chorvatský cestovní ruch, denně Ranní noviny hlášeno.

K 30. srpnu se tržby od poskytovatelů ubytování a stravovacích služeb, kteří v srpnu vystavili fiskální faktury, zvýšily o něco málo přes 11 procent ve srovnání se srpnem 2023 a dosáhly celkové výše 1,5 miliardy eur, přičemž počet vystavených faktur vzrostl pouze o 1 procento. (58,2 mil. faktur).

Loni v srpnu bylo v sektoru cestovního ruchu vystaveno 57,6 milionu faktur v hodnotě 1,35 miliardy eur.

V maloobchodním sektoru bylo letos v srpnu 161,5 milionu faktur v celkové výši 3 miliardy EUR, což je mírný pokles oproti 163,4 milionu faktur vystavených loni v srpnu. Hodnota vystavených faktur v loňském roce však byla o několik procentních bodů nižší. Jinými slovy, nákupů bylo o něco méně, ale za poněkud vyšší ceny.

V červenci byl nárůst jak v cestovním ruchu, tak v pohostinství 5,36 procenta v počtu faktur a 8 procent v tržbách. Letos v červenci bylo v těchto sektorech fiskalizováno 59 milionů faktur v celkové hodnotě 1,34 miliardy eur.

Kostel sv. Eufemie s impozantní věží při západu slunce, Rovinj,

Z toho ubytování představovalo 5,5 milionu faktur (+1,85 %) v celkové výši 603,7 milionu EUR (+5,4 %), zatímco restaurace a kavárny vydaly 53,6 milionu faktur (+5 %) v celkové hodnotě 738 milionů EUR, což představuje 11procentní nárůst v eurech ve srovnání s loňským červencem.

Dvouciferný růst tržeb, ale obavy z budoucnosti

Poskytovatelé ubytování vystavili v srpnu 5,8 milionu faktur (+2 %) v hodnotě 680 milionů eur, což je o 13 procent více než v červenci ao 5 procent více než v srpnu loňského roku.

Mezitím dodavatelé do 30. srpna zpracovali 768 milionů EUR prostřednictvím 52,4 milionů faktur ve srovnání s loňskými 706 miliony EUR s mírně nižším počtem faktur.

Číšník chorvatsko

Jinými slovy, restaurace a kavárny dosáhly v srpnu téměř o 9 procent vyšších tržeb při téměř stejném počtu faktur. Zajímavé je, že se v nedávné době objevily stížnosti ze sektoru na dramatický pokles aktivity, který je připisován nárůstu nabídky, zejména v rodinných ubytováních.

Navzdory silným údajům o tržbách narůstají obavy, že rostoucí ceny v Chorvatsku mohou turisty odrazovat.

Zatímco letos přišlo mnoho návštěvníků, značná část vyjádřila nespokojenost s pociťovanou nerovnováhou mezi cenou a kvalitou.

V důsledku toho se spekuluje, že se tito turisté příští rok nevrátí a místo toho se rozhodnou pro destinace za konkurenceschopnější ceny.

Nárůst výnosů tak může být krátkodobý, pokud bude trend růstu cen pokračovat bez odpovídajícího zlepšení kvality služeb.

Chorvatsko bude muset pečlivě posoudit poměr ceny a kvality, aby zajistilo, že zůstane atraktivní destinací na stále více konkurenčním globálním trhu.

Podle nejnovější oficiální projekce Chorvatské národní banky (HNB) z června by se příjmy z výdajů zahraničních turistů mohly za celý rok 2024 zvýšit o 4 procenta nebo 600 milionů eur a dosáhnout 15,2 miliardy eur, Ranní noviny říká.

Přestože se letošní rétorika úřadů v oblasti cestovního ruchu vyhnula použití termínu „rekord“, některé se již chlubily rekordními čísly, zejména zdůrazňovaly růst mimo hlavní sezónu.

Pláž v Dubrovníku

Dubrovník

Například Dubrovník jen pár dní před koncem měsíce oznámil, že tři miliony přenocování byly dosaženy o dva týdny dříve než loni, s celkovým počtem o 10 procent více přenocování od začátku roku.

O 10 procent se také zvýšily příjezdy turistů, celkem asi 947 000.

Představitelé města poznamenávají, že dvouciferný růst byl zajištěn zvýšením počtu přenocování v předsezóně a zachováním stejné úrovně přenocování v hlavní sezóně jako v roce 2023, což je v souladu s jejich strategickými cíli.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *